Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rozmaring

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. május 12. 16:05
A rozmaring
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az ókorban és a középkorban elsősorban bájitalt készítettek a rozmaringból, és boszorkányűzőnek tekintették.

Fűszerként a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ételekhez, a burgonyához illik.

Fogyasztásának számos előnye van a benne lévő hatóanyagok miatt. Többek között C-vitamin, aszparaginsavat, B1-, B2- és B6-vitamint, béta-karotint, illóolajakat (cineol, kámfor), keserű- és cseranyagokat tartalmaz.

A belőle készült tea serkenti a vérkeringést. Kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító. Fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését. Az immunrendszer erősítésével segít enyhíteni a torokgyulladás, a nátha, az influenza tüneteit. Híresen jó fejfájás elleni szer; serkentőleg hat a központi idegrendszerre is.

Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra, de izom- és ízületi panaszok esetén is alkalmazzák.

 

Tejfölös, rozmaringos burgonyaleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. rozmaring
  • 2 l víz
  • 2 dl tejföl
  • só, bors ízlés szerint
  • 5 dkg szalonna (opcionális)

 

Az olajban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kiszedjük az edényből, és félre tesszük.

A visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát. Ha megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát. Ízesítjük sóval és rozmaringgal, majd felöntjük 2 liter vízzel, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

A leves sűrítéséhez a burgonya egy részét összetörjük, és visszatesszük a levesbe.

Végül hozzáadjuk a tejfölt, és jól elkeverjük. Ekkor már ne forraljuk. Sóval, frissen őrölt fekete borssal utóízesítjük.

Tálaláskor megszórjuk a pirított szalonnakockákkal.

 

  • Energia: 1268 kcal
  • Fehérje: 19 g
  • Zsír: 89 g
  • Szénhidrát: 102,4 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM