Az ókorban és a középkorban elsősorban bájitalt készítettek a rozmaringból, és boszorkányűzőnek tekintették.
Fűszerként a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ételekhez, a burgonyához illik.
Fogyasztásának számos előnye van a benne lévő hatóanyagok miatt. Többek között C-vitamin, aszparaginsavat, B1-, B2- és B6-vitamint, béta-karotint, illóolajakat (cineol, kámfor), keserű- és cseranyagokat tartalmaz.
A belőle készült tea serkenti a vérkeringést. Kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító. Fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését. Az immunrendszer erősítésével segít enyhíteni a torokgyulladás, a nátha, az influenza tüneteit. Híresen jó fejfájás elleni szer; serkentőleg hat a központi idegrendszerre is.
Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra, de izom- és ízületi panaszok esetén is alkalmazzák.
Tejfölös, rozmaringos burgonyaleves
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 ek. olaj
- 1 tk. rozmaring
- 2 l víz
- 2 dl tejföl
- só, bors ízlés szerint
- 5 dkg szalonna (opcionális)
Az olajban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kiszedjük az edényből, és félre tesszük.
A visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát. Ha megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát. Ízesítjük sóval és rozmaringgal, majd felöntjük 2 liter vízzel, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
A leves sűrítéséhez a burgonya egy részét összetörjük, és visszatesszük a levesbe.
Végül hozzáadjuk a tejfölt, és jól elkeverjük. Ekkor már ne forraljuk. Sóval, frissen őrölt fekete borssal utóízesítjük.
Tálaláskor megszórjuk a pirított szalonnakockákkal.
- Energia: 1268 kcal
- Fehérje: 19 g
- Zsír: 89 g
- Szénhidrát: 102,4 g
Egészségükre!