Képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
A bulgur (hántolt, előfőzött, szárított és őrölt durumbúzaszemek) a közel-keleti és a török konyhában kedvelt alapanyag.
A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminhoz is hozzájutunk a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését.
A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag.
Magas rosttartalma gondoskodik anyagcserénk optimalizálásáról és a belek egészségének megőrzéséről.
Kedvező vércukoremelő hatása miatt cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
A rizs kiváló alternatívája. Mivel remekül átveszi az ízeket, érdemes zöldségekkel variálni, ami tovább gazdagítja rosttartalmát. Így megnövekszik a laktató hatása is. Nem csak köret készülhet belőle, felhasználhatjuk rizs helyett a húsgombóchoz, illetve édességek készítéséhez is.
Pásztorbulgur
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg bulgur
- 20 dkg kolbász
- 10 dkg szalonna
- 1 ek. olaj
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1db hegyes paprika
- 1db paradicsom
- só, bors
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük rajta. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával, és alaposan elkeverjük. Ezután a lábast visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát, a meghámozott, felkarikázott kolbászt és a megtisztított, felkarikázott zöldpaprikát. Összepirítjuk, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt 10 percig pároljuk a szalonnás-kolbászos alapot. Hozzáadjuk a leöblített bulgurt, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a bulgur és a burgonya teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A pásztorbulgurt aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Saláta és savanyúság illik hozzá.
- Energia: 3186 kcal
- Fehérje: 88,4 g
- Zsír: 162,9 g
- Szénhidrát: 343,4 g
Egészségükre!