Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bulgur

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. február 16. 16:00
A bulgur
Szalai Ilona dietetikus rovata

Képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

A bulgur (hántolt, előfőzött, szárított és őrölt durumbúzaszemek) a közel-keleti és a török konyhában kedvelt alapanyag.

A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminhoz is hozzájutunk a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését.

A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag.

Magas rosttartalma gondoskodik anyagcserénk optimalizálásáról és a belek egészségének megőrzéséről.

Kedvező vércukoremelő hatása miatt cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

A rizs kiváló alternatívája. Mivel remekül átveszi az ízeket, érdemes zöldségekkel variálni, ami tovább gazdagítja rosttartalmát. Így megnövekszik a laktató hatása is. Nem csak köret készülhet belőle, felhasználhatjuk rizs helyett a húsgombóchoz, illetve édességek készítéséhez is.

 

Pásztorbulgur

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg bulgur
  • 20 dkg kolbász
  • 10 dkg szalonna
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1db hegyes paprika
  • 1db paradicsom
  • só, bors

 

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük rajta. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával, és alaposan elkeverjük. Ezután a lábast visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát, a meghámozott, felkarikázott kolbászt és a megtisztított, felkarikázott zöldpaprikát. Összepirítjuk, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt 10 percig pároljuk a szalonnás-kolbászos alapot. Hozzáadjuk a leöblített bulgurt, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, majd addig főzzük, amíg a bulgur és a burgonya teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A pásztorbulgurt aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Saláta és savanyúság illik hozzá.

 

  • Energia: 3186 kcal
  • Fehérje: 88,4 g
  • Zsír: 162,9 g
  • Szénhidrát: 343,4 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)