Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2025. június 15. 13:46
A meggy
Szalai Ilona dietetikus rovata

Forrás: relishingit.com

Hogy elődeink már régóta ismerték és megbecsülték a meggyet, abból is kiderül, hogy helységneveinkben és a családnevek között igen gyakran szerepel a szó.

Leve értékes antioxidáns-színanyagokat tartalmaz. A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban. Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős a gyümölcscukor-tartalma is.

Sok B1-, B2- és C-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban is.

Vértisztító hatású. Serkenti a máj- és a vese működését. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására, amit rosttartalma is támogat.

A meggy leve az egyik leghatásosabb a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin-tartalma is segít a betegségek elleni küzdelemben.

Kellemes íze van a süteményekben, főként pitékben, rétesekben, zselés gyümölcstortákban, gyümölcslevesként, kompótként is elkészíthető. Friss gyümölcsjoghurtot is keverhetünk belőle.

 

Mákos-meggyes sütemény

Hozzávalók:

  • 120 g vaj vagy margarin
  • 3 db tojás
  • 20 dkg mák
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk. fahéj
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 50 dkg meggy

 

A vajat a por- és a vaníliás cukorral habosra keverjük, Majd egyesével beleütjük a tojásokat, és felváltva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a mákot, a tejet, majd legvégül a fahéjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és a lecsöpögtetett meggyet rászórjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

 

  • Energia: 4058 kcal
  • Fehérje:  89,4 g
  • Zsír: 203,6 g
  • Szénhidrát: 489,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM