Forrás: relishingit.com
Hogy elődeink már régóta ismerték és megbecsülték a meggyet, abból is kiderül, hogy helységneveinkben és a családnevek között igen gyakran szerepel a szó.
Leve értékes antioxidáns-színanyagokat tartalmaz. A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban. Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős a gyümölcscukor-tartalma is.
Sok B1-, B2- és C-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban is.
Vértisztító hatású. Serkenti a máj- és a vese működését. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására, amit rosttartalma is támogat.
A meggy leve az egyik leghatásosabb a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin-tartalma is segít a betegségek elleni küzdelemben.
Kellemes íze van a süteményekben, főként pitékben, rétesekben, zselés gyümölcstortákban, gyümölcslevesként, kompótként is elkészíthető. Friss gyümölcsjoghurtot is keverhetünk belőle.
Mákos-meggyes sütemény
Hozzávalók:
- 120 g vaj vagy margarin
- 3 db tojás
- 20 dkg mák
- 20 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk. fahéj
- 1 ek. vaníliás cukor
- 50 dkg meggy
A vajat a por- és a vaníliás cukorral habosra keverjük, Majd egyesével beleütjük a tojásokat, és felváltva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a mákot, a tejet, majd legvégül a fahéjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és a lecsöpögtetett meggyet rászórjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
- Energia: 4058 kcal
- Fehérje: 89,4 g
- Zsír: 203,6 g
- Szénhidrát: 489,7 g
Egészségükre!