Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Időutazás képekkel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • D. K. • KULTÚRA • 2015. június 29. 20:40 • Frissítve: 2015. július 06. 13:00
Időutazás képekkel
Polgári enteriőr címmel rendezett kiállítást a gyulai Elisabeth Hotelben a KöröspArt Galéria
Megnyílt és 2015. július 31-ig látható a KöröspArt Galéria értékesítéssel egybekötött „Polgári enteriőr” című kiállítása Gyulán, az Elisabeth Hotelben (Vár u. 1). A tárlat sok újdonságot tartogat: a Nyári Gyulai Művésztelep egykori vezetőjétől, kitűnő festőjétől láthatunk egy kitűnő akvarellt az 1990-es évekből, de balatoni, tengerparti festményekben, folyóparti és tájképekben is gyönyörködhet az, aki ellátogat a tárlatra. Sőt: haza is lehet vinni azt, ami tetszik.
____Eredeti-Balogh_Gyula_Tanya_II.jpg

Balogh Gyula Tanya II. című képe

Fotó: Gyulai Hírlap 

A minőség most is fontos: belépve a szállodába rögtön Vass Elemér Párizsi utcaképe fogad minket az 1920-as évekből. Az alföldi folyók és tájak hangulatát kedvelők biztosan megállnak egy időre Sass Árpád: Uszály a folyón című olajfestménye előtt. A művész Nagybányán és Szolnokon is dolgozott, az 1940-es évek közepétől a viharsarki művészeti élet meghatározó személyisége volt.

Lajos Ferenctől egy szép tusrajzot láthatunk, Fáy Dezső napsütésben festett biedermeier enteriőrje is gyönyörködtet minket a folyosón. A Balatont és a Fekete- tengert, valamint az Adriát több kitűnő, ma már nem élő festőnk is megidézi. Szantrucsek Jenő balatonalmádi strandról készült akvarelljére nézve, Farkasházy Miklós badacsonyi hegyeket mutató balatonfelvidéki táját tekintve akár nagyot szippanthatunk is a levegőből: szinte érezzük a magyar tenger és a többi nagyvíz jellegzetes illatát. Barta István fasorja talán éppen Balatonfüreden készült.

Tamás Ervin: Sozopol című akvarellje, Fugli Dezső: Constanta című képe az 1960-as, 1970-es évek bulgáriai, romániai nyaralásait idézi fel nekünk… Klimó István 1900-as évek elején készült máramarosi tájképe a nagybányai művésztelep alapítójára, egyben a festő mesterére, Ferenczy Károlyra emlékeztet – csak jóval kedvezőbb áron megvásárolható. A csendéletet kedvelők még láthatják a színeivel a gyulai kis Szilágyira emlékeztető Szilágyi Jolán gyümölcs csendéletét.

A kortársak között találjuk a viharsarki művész Várkonyi Jánost egy korai művével. Moldován István, Monos József, Monostori Moller Pál, Uhrig Zsigmond és Pécsi János tájképei, parkrészletei bármilyen lakáskultúrába beilleszthetőek. Az irodalom iránt érzékenyek Bozsik Istvántól kaphatnak egy szép ajándékot grafika formájában, amelynek címe: Ady szeretők ölében, de van itt egy másik Ady is. Ady József: Helyszíni közvetítés című litográfiája. A modernek közül ki kell még emelni Fontos Sándor párban (is) látványos álló képeit (Tavasz, Nyár).

Nemcsak a festmények, az árak is vonzóak: legolcsóbban Paul Klee francia művészi nyomatokat vásárolhatunk (6000 Ft), de a legdrágább olajkép sem kerül 75 000 Ft-nál többe. Nagyobb városok galériáiban legalább a kétszeres árakat találnánk a festmények alatti cédulákon. Jöjjenek el, nézzék meg, amíg lehet! A művészekről, korábbi kiállításokról többet is megtudhatnak a www.korospart-galeria.hu honlapon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)