Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilágyi 125+1

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. január 21. 10:00
Szilágyi 125+1
Szilágyi István alkotásait bemutató tárlat nyílt a Kohán Képtárban

Szilágyi 125+1 címmel nyílt kiállítás január 20-án a Kohán Képtárban, amely „kis Szilágyi”, azaz Szilágyi István alkotásait mutatja be. A tárlatot az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., a Gyulai Évszázadok Alapítvány, valamint a KöröspArt Galéria szervezték.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A festőművész 1896. június 11-én született Gyulán, a gimnázium után Budapesten tanult, ott szerzett diplomát 1924-ben. A főiskola után Gyulán telepedett le, de élt Szegeden, Tápén, valamint a fővárosban is, majd 1940-től folyamatosan a fürdővárosban lakott.

A tárlat megnyitóján Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Kónya István alpolgármester, a Kohán György Alapítány elnöke mondott beszédet.

kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: a kiállítást tavaly, Szilágyi István születésének 125. évfordulóján szerették volna megrendezni, de ezt a koronavírus-járvány nem tette lehetővé. A sors fintora, hogy így a tárlat címe Szilágyi 125+1 lett, utalva ezzel az eltelt esztendőre, valamint arra, hogy a festő mindössze 126 centiméter magas volt, ezért is nevezték „kis Szilágyinak” a kortársak.

Kónya István hangsúlyozta: Szilágyi István testmagassága nem állt egyenes arányban azzal, hogy milyen magas szinten űzte a művészetét.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, a művész tökéletesen ragadta meg az alföldi tájat, a népiességet, a mindennapi élet apró mozzanatait, mindez tette őt igazán naggyá.

Hozzátette: „kis Szilágyi” mesterei között ott volt Rippl-Rónai József, Rudnay Gyula, de nagy hatással volt rá Csók István és Aba-Novák Vilmos is.

A kiállított képekről Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány kuratóriumának elnöke, a KöröspArt Galéria tulajdonosa beszélt. Megtudtuk, a festmények és grafikák magángyűjtőktől származnak, tőle és Székely Árpádtól, valamint Balla Tibortól, akinek fontos szerepe volt abban, hogy „felfedezzék” a festőművészt.

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aláhúzta: az anyagot úgy állították össze, hogy bemutathassák azokat az alkotásokat, amelyek az elmúlt öt évben kerültek elő – összesen nyolc ilyen olajképet nézhetnek meg az érdeklődők – valamint fontosnak tartották a grafikák kiállítását is, hiszen általában ezek maradtak ki a korábbi tárlatokon.

A kiállítást április 2-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)