Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sikeres volt a gyulai turizmus 2022-es éve

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. április 20. 13:01
Sikeres volt a gyulai turizmus 2022-es éve
Tavaly közel 564 ezer vendégéjszaka realizálódott a fürdővárosban

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Sikeres volt a gyulai turizmus 2022-es éve – erről tartott sajtótájékoztatót április 20-án az Elizabeth Hotelben Görgényi Ernő polgármester, Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Arató Henrietta, az Elizabeth Hotel Superior ügyvezetője.

Görgényi Ernő elmondta: az Elizabeth Hotellel új taggal bővült a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. tulajdonosi köre, miután üzletrészt vásároltak a cégben.

Kiemelte: Komoróczki Alizzal 2011-ben egyeztettek a gyulai szállodatulajdonosokkal üzletrészek vásárlásáról, amelynek célja az volt, hogy közös cégként működtessék a turisztikai NKft.-t, valamint egy olyan szakmai közösséget hozzanak létre, amelybe becsatornázzák a piaci szereplők szakmai tudását és véleményét.

A helyi turizmus tavalyi eredményeiről a polgármester kifejtette: a Gyulai Várfürdőben a 2020-as és 2021-es év után 2022-ben konszolidálódott a vendégszám, de az energiaárrobbanás újabb nehézségeket okozott.

– 2022. évi nyereségességét alapvetően a támogatott energiaárak, az erős nyári kereslet, a kormányzat intenzív, belföldi úticélokat propagáló kampánya, valamint a SZÉP-kártya-kedvezmények biztosították – fogalmazott Görgényi Ernő, hozzátéve, hogy a tavalyi évben is nyereséges volt a strand működése.

Mint mondta, a normál üzletmenet mellett a látogatószám minden évben meghaladta a 600 ezer főt, azonban a koronavírus-járvány ebben komoly törést okozott. 2022-ben drasztikus, 48,2 százalékos emelkedés történt a látogatószámot tekintve, amely így 10 százalékkal haladta meg az üzleti tervben rögzített számot. Tavaly összesen 547 155 fő látogatta meg a Gyulai Várfürdőt.

– A szakma és a közönség visszajelzései szerint is kiemelkedően eredményesen, sikeresen valósította meg a nyári összművészeti fesztivált és a kamaratermi programsorozatot a Gyulai Várszínház – mondta Görgényi Ernő.

A nyári évadban több mint 40 produkciót, 5 saját és koprodukciós bemutatót, három színházi és két zenei fesztivált bonyolítottak le. Nőtt a jegyárbevétel, a nézőszám pedig 22 ezer fő volt, jellemzőek voltak a teltházas előadások.

A kiállítóhelyek tekintetében is sikeres volt az elmúlt esztendő – mondta a városvezető. A gyulai várban közel 99 ezren, az Almásy-kastélyban közel 79 ezren jártak. Utóbbi azért kiemelkedő siker, mert a kastélyban már hat éve működik múzeum, tehát elmúlt az újdonság varázsa, ennek ellenére magas a látogatószám.

Komoróczki Aliz

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az Erkel Ferenc Emlékházban 15 ezer vendég fordult meg 2022-ben, ahogy a Kohán Képtárban is nagy volt a forgalom, főleg júniusban és júliusban, amikor a Magyar Géniusz tárlatnak adott otthont a képtár.

Komoróczki Aliz elmondta, az elmúlt éveket sok akadály és nehézség övezte, a gyulai turisztikai szektor azonban jól vette az akadályokat, 2022 pedig szakmailag és pénzügyileg is sikeres volt.

Aláhúzta: tavaly közel 564 ezer vendégéjszaka realizálódott Gyula összes szálláshelyén, amely 2021-hez képest 43 százalékkal magasabb forgalmat jelent, és csupán 3 százalékkal marad el a 2019. évi forgalomtól. Az idegenforgalmi adóköteles vendégéjszakák száma 403 ezer volt, amelynek eredményeként 180 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be a vendégek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint 2022-ben több mint 200 ezer éjszakázó vendég érkezett a fürdővárosba, akiknek a 82 százaléka belföldről, 18 százaléka külföldről érkezett. A legnagyobb küldőpiac Románia volt, de sokan érkeztek Szerbiából, Szlovákiából és Németországból is – ismertette az ügyvezető.

Hangsúlyozta: a gyulai szálláshelyeken közel 7,6 milliárd forint árbevétel realizálódott.

Mint mondta, a szakmai tevékenység során két nagy fejlesztés is megvalósult, befejeződött a turisztikai arculatváltás első üteme és élesedett az új városi turisztikai portál.

A 2023-as év költségvetésének tervezése során, az energiaválság okozta bizonytalanság és a turisztikai keresleti oldal egy részének várható kiesése, komoly dilemma elé állította az önkormányzatot és a szakmát is, a költségcsökkentés helyett az előremenekülést választották.

Komoróczki Aliz kifejtette, a Gyulai Turisztikai NKft. üzletrész-tulajdonosai – a Hunguest Hotel Erkel, az Aqua Hotel, a Corvin Hotel, a Komló Hotel, a Wellness Hotel Gyula és az Elizabeth Hotel – vállalták, hogy minden idegenforgalmi adóköteles éjszaka után, az IFA-n felül – amelyet a vendégek fizetnek ki – 80 forinttal járulnak hozzá a büdzséhez. A kezdeményezéshez csatlakozott a Hőforrás Hotel és Park Hotel Gyula is, utóbbi pedig jelezte, hogy szintén üzletrészt kíván vásárolni.

Az új finanszírozási modellnek köszönhetően, valamint annak, hogy az önkormányzat megemelte a cég számára biztosított működési hozzájárulás mértékét, sikerült jelentős forrásokat bevonni a Gyulai Turisztikai NKft. 2023. évi költségvetésébe, mely a tavalyi büdzsét 55 százalékkal, a 2019. évit pedig 15 százalékkal haladja meg, és lehetővé teszi, hogy a cég bővítse tevékenységét.

Arató Henrietta hangsúlyozta: a szálloda vezetése mélyen elkötelezett a minőségi turizmusfejlesztés irányába, 2019-ben a hotelben is ennek megfelelően történtek beruházások. A hátsó parkoló új helyre került, annak a régi helyén egy medencét és napozóteraszt építettek ki, erkélyes lakosztályokat hoztak létre, valamint kibővítették a szálloda bárját és éttermi részét is.

Véleménye szerint értékesíteni és jól működni csak társított szolgáltatásokkal lehet, többek között ezért is tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a Gyulai Turisztikai NKft. tulajdonosi köréhez.

Arató Henrietta

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)