Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Minden eddiginél több mintát várnak a 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál pálinka- és párlatversenyére, a Brillante-ra – közölte lapunkkal Varga-Bora Tímea főszervező. A bírálójelölteknek Lovassy György versenyigazgató tartott tréninget március 2-án Békéscsabán.
Varga-Bora Tímea lapunknak elmondta: a pálinka- és párlatmintákat március 25-ig küldhetik be a bérfőzetők, a magánfőzők és a kereskedelmi főzdék. Hangsúlyozta, idén a tavalyinál is több, csaknem ezer termék érkezhet a versenyre. Aláhúzta, február végéig Magyarország több pontjáról és a határon túlról is szép számmal neveztek a Brillante-ra. Kérdésünkre arról is beszámolt, hogy idén a bérfőzetők jelentkeztek a legnagyobb számban a megmérettetésre.
Érdeklődésünkre hozzátette: arra számítanak, hogy a beküldött minták száma alapján idén is a Brillante lesz az ország második legnagyobb pálinkaversenye.
Lovassy György versenyigazgató és Bora Imre fesztiváligazgató
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
Mint megtudtuk, a termékeket április 5–7. között értékelik, az eredményhirdetést pedig április 27–30. között tartják a Gyulai Pálinkafesztivál keretében. A főszervező elmondta: a rendezvény idén azért lesz négynapos, hogy a látogatókat a fürdővárosban tartsák május 1-jéig. Hozzáfűzte: a gyulai szállodák egyedi csomagajánlatokat kínálnak a vendégeknek a fesztivál idejére.
Kiemelte: a rendezvény valamennyi napján lesz élő nagykoncert, többek között a Magna Cum Laude, Ferenczy György és a Rackajam, a P. Mobil, Szabó Balázs és bandája, a Neoton Família Sztárjai és a Republic ad koncertet Gyulán.
Lovassy György lapunknak elmondta: meghívásukra az ország minden részéről érkeztek bírálójelöltek a vizsgával egybekötött tréningre. Mint megtudtuk, közülük huszonheten zsűriznek majd áprilisban.
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
A versenyigazgató kifejtette: a mintákat négy szempont alapján értékelik. Megvizsgálják, hogy a termék izében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozzák. Bronzérmet a tiszta és átlagos párlatok kaphatnak, a legjobb mintákat pedig ezüst- vagy aranyéremmel jutalmazzák.
A szakember kérdésünkre arról is beszámolt, hogy a verseny színvonala folyamatosan növekszik, egyre több termék kap bronz vagy ezüst minősítést. Mint fogalmazott, ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több az olyan pálinkafőző, aki megfelelő technológiai tudással rendelkezik.
– Divatba jött a pálinkafogyasztás. A fogyasztók egyre igényesebbek, keresik a jó pálinkát, és hajlandók többet fizetni a prémiumtermékekért – ecsetelte lapunknak.
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő