Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. május 26. 17:08
Elkészült a nemzeti összetartozás pálinkája
Idén meggypálinkákat öntöttek össze a résztvevők

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elkészítették a nemzeti összetartozás pálinkáját május 26-án a Gyulai Pálinkafesztivál keretében az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A résztvevők idén, a fesztivál tematikájának megfelelően, meggypálinkákat öntöttek össze.

A rendezvény egy zenés-táncos műsorral kezdődött, majd Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az elkövetkező három napban Gyula lesz a pálinka, egy olyan hungarikum fővárosa, amely átnyúlik a határokon.

Kifejtette: a kezdeményezést öt évvel ezelőtt, 2018-ban indították útjára. A cél az volt, hogy hangsúlyosabbá tegyék a pálinka, mint hungarikum fontosságát, valamint szerettek volna hozzájárulni a nemzeti összetartozás erősítéséhez.

Görgényi Ernő polgármester úgy fogalmazott, a történelem során Gyula mindig egy találkozási pont volt, szó szerinti és kulturális értelemben is, valamint találkozási pontja a város a kárpát-medencei pálinkáknak is, köszönhetően a Gyulai Pálinkafesztiválnak és a nemzeti összetartozás pálinkája ceremóniájának, amely immár hagyománynak tekinthető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Ez a nap számunkra az összetartozásról szól, a közös imádságról, hitünkről, értékeinkről, múltról, jelenről és jövőről – mondta Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán. – Éljenek bárhol a világon magyarok, mi gondolunk most rájuk, kifejezzük összetartozásunkat.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke kiemelte: a pálinkák összeöntése az egyik legszebb ünnepi alkalom volt az elmúlt években.

Köszöntőt mondott Dóka János, a Kárpataljai Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke, aki elmondta, nem csupán a lovagrendjüknek, de az egész kárpátaljai magyarságnak is büszkeség, hogy meghívást kaptak a fesztiválra.

Aláhúzta: a magukkal hozott üvegekben nem csak a pálinka, hanem a régi magyar föld összes szeretete is benne van.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség intézőbizottságának elnöke szerint a nemzeti összetartozás megélése 2010 óta dimenziót váltott a kormánynak köszönhetően. A megélésnek sok formája van, de semmi sem fejezheti ki jobban az összetartozást, mint a pálinka.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, a rendezvény fővédnöke nem tudott jelen lenni az eseményen, de küldött egy levelet, amelyben leírta, a Gyulai Pálinkafesztivál példát mutat abból, miként lehetséges valamit olyan módon megjeleníteni, hogy létezésének a lehető legtöbb jelentéstartalmat adjuk, értékeit minél több szögből láttassuk.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Utolsóként Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, a hagyományaink nélkül, a múltunk ismerete és tisztelete nélkül nincs magyar jelen, a jövőre pedig nem is gondolhatunk.

A köszöntők után a résztvevők egy tartályba öntötték a meggypálinkákat, amelyet aztán egyedi sorszámmal ellátott, hollóházi porcelán butéliákba töltöttek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)