Kihirdették az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjazottjait szombaton a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon, a megmérettetést első alkalommal rendezték meg.
Bora Tímea főszervező lapunknak a helyszínen elmondta: Magyarország első bonbonversenyének célja volt a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése; továbbá a hazai kézműves csokoládés műhelyek, valamint a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása volt.
A versenyre Magyarországon működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a cukrászmesterekből, csokoládémesterekből, édesipari és pálinkás szakemberekből álló zsűri, értékelve a bonbonok megjelenését, szerkezeti felépítését, krémességét, a kreativitást és az összbenyomást.
Bora Imre fesztiváligazgató köszöntőjében elismerően szólt a szervezők munkájáról és a szakma támogatásáról.
Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte: a városban komoly hagyományokkal bír a cukrászat, hiszen az ország második legrégebbi cukrászdája működik a településen: a 180 éve indult Százéves cukrászda.
Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei igazgatóságának elnöke örömtelinek nevezte, hogy elsőként Gyulán szerveztek ilyen kihívást a cukrászok számára.
Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, versenyigazgató úgy fogalmazott: a magyar pálinka, az első számú hungarikum és az afrodiziákumként ismert csokoládé hasonlítanak egymáshoz, kedélyjavító és stresszoldó hatásúak.
Veszely Attila mestercukrász, zsűrielnök elmondta: 107 bonbonnal neveztek a versenyre.
A folytatásban átadták a legjobb bonbonok készítőinek járó elismeréseket. Az év pálinkás bonbonja a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda feketecseresznye-málna pálinkabonbonja lett, amely elnyerte a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon címét is. Külön díjazták az év gyümölcséből, a meggyből készült pálinkás édességet, a legjobb meggypálinkás bonbonnak a dunaharaszti Dantoni Chocolate meggypálinkás mámor fantázianevű bonbonját választották. A legeredményesebb nevező díját a pécsi Heaven's Chocolate Kft. és a balatonlellei Csilli Choco Bons nyerte el.