Kezdetét vette a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny mintáinak zsűrizése április 12-én a békéscsabai Panoráma Hotelben.
Varga-Bora Tímea főszervezőtől megtudtuk, az idén is három kategóriában – bérfőzetők, magánfőzők, kereskedelmi főzdék – várták a nevezéseket, amelyek szép számmal érkeztek, hiszen összesen 1353 minta érkezett be a határidőig. Küldtek párlatot Romániából, Szlovákiából, Szerbibából és Horvátországból is.
A legtöbb párlat idén a szőlő és szőlőeredetű termékekből érkezett, összesen 219. Az év gyümölcséből, a birsből 97 mintát küldtek be.
A mintákat egy 23 fős, elismert hazai és nemzetközi bírálókból álló zsűri értékeli illat, íz és harmónia alapján. Az eredményhirdetésen díjazni fogják a legjobb kereskedelmi, bérfőzetett és magánfőzött pálinkát, valamint a készítőket is, gazdára találnak a bronz, ezüst, arany és champion minősítések is.
Lovassy György versenyigazgató, okleveles élelmiszeripari mérnök, nemzetközi pálinkabíráló lapunk kérdésére elmondta: a párlatot névtelenül, egy sorszámmal ellátva kapja meg a zsűri. Minden mintát négy ember kóstol meg, akik önállóan pontoznak, majd konszenzusos értékelést készítenek, de ha nagy a véleménykülönbség, akkor egy úgynevezett csúcszsűrihez küldik a pálinkát.
A verseny eredményeit a Gyulai Pálinkafesztiválon, május 18-án, szombaton 16 órakor a Hungest Hotel Erkelben hirdetik ki.