Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tavalyinál is többen jelentkeztek a Gyulai Pálinkafesztivál bonbonversenyére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. április 17. 12:53
A tavalyinál is többen jelentkeztek a Gyulai Pálinkafesztivál bonbonversenyére
A beérkezett tételek érzékszervi bírálatát az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában tartották

Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája, igazgatója és Veszely Attila, a zsűri elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Idén a tavalyinál is nagyobb számban, 133 tétellel neveztek a Gyulai Pálinkafesztivál keretében, a Magyar Cukrász Ipartestület védnökségével meghirdetett Év Pálinkás Bonbonja versenyre, a beérkezett minták érzékszervi bírálatát április 17-én tartották az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

A megmérettetésre magyarországi és határon túli kézművescsokoládé-műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, séfek és egyéb édesipari termékeket előállítók jelentkezhetnek; a nevezők a termékek előállításához kizárólag kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel.

Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája, igazgatója a bírálat előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a második alkalommal megrendezett verseny tételeinek száma felülmúlja a tavalyi 104-et, így idén kettő helyett négy zsűri értékeli a bonbonokat. Az ország minden pontjáról érkezett nevezés, és a határon túlról, Szlovákiából is küldtek két mintát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A versenyigazgató elmondta: idén négy kategóriában lehetett jelentkezni kézműves termékekkel. Krémtöltelékes pálinkás bonbonból 68-at küldtek be, az idei Gyulai Pálinkafesztivál középpontjába állított gyümölcspárlattal, birspálinkával pedig 30 versenytétel készült. Cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentesen, valamint IR-barát és vegán módon készült pálinkásbonbonból nyolc minta érkezett, míg oktatási intézményekből 27 tételt neveztek.

A beküldött termékeket cukrászmesterek, csokoládémesterek, édesipari és pálinkás szakemberek bírálták a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján, ötvenpontos rendszerben és szövegesen. Értékelték a megjelenést, a szerkezeti felépítést, a krémességet, illetve a komplexitást, a kreativitást, valamint az összbenyomást is – ismertette a versenyigazgató.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az eredményeket a XXIV. Gyulai Pálinkafesztivál keretében hirdetik ki május 18-án. A termékek arany, ezüst és bronz minősítést kapnak, emellett kiválasztják a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbont, a legjobb birspálinkás bonbont, a legjobb „mindenmentes” kézműves pálinkás bonbont, a legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbont és a fődíjast, az év pálinkás bonbonját. A fesztivál közönségdíjas pálinkás bonbonját egy társadalmi zsűri jelöli ki a bírálók által aranyérmesnek minősített bonbonok közül. 

Veszely Attila, a zsűri elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a verseny létrejötte és a tételek magas száma is azt bizonyítja, hogy van igény a jó minőségű csokoládéra, bonbonokra.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Magyarország első pálinkásbonbon-versenyét tavaly rendezték meg először azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a hungarikumnak számító magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeit; továbbá előmozdítsák az együttműködést a szakma és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek között.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)