A versenyen ezúttal is keresik a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
A szervezők idén a birset választották az év gyümölcsének, a szokások szerint az abból készült legjobb párlatot is díjazzák.
A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Nevezni bárhonnan lehet a gyulaipalinkafesztival.hu oldalon; az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Izraelből is.
A beérkezett párlatokat szakmai zsűri bírálja április 5–6-án. A minták beküldésének határideje március 28-a, az eredményhirdetést május 18-án tartják a XXIV. Gyulai Pálinkafesztivál keretében.