Kettős ünnep helyszíne volt december 14-én este a gyulai Elizabeth Hotel konferenciaterme. Itt köszöntötték barátai és ismerősei a 85. életévét betöltött Dékány Ferencet, és ugyanitt koccintottak az egybegyűltek a tízéves Deka Union Kft. további sikereire.
A Deka Uniont az alkalmazottak mindegyike a magáénak érzi, hisz családi vállalkozásként alapították és működtetik 2009 óta, hangsúlyozta az ünnepség megnyitóján Dékány Ferenc fia, Dékány Attila ügyvezető. Mint mondta, az első megrendeléseket 2010-ben kapták, ezek tizennégy rekeszre vonatkoztak. Mára elérték az ezer tonna fölötti mennyiséget, ami bérgyártásban nem egyszerű feladat.
Dékány Attila kiemelte, édesapja egész életében a szakmában dolgozott, ezért nagy öröm látni, hogy a 85. születésnapjára, amelyhez elsőként gratulált, még Svédországból, Csehországból és a Székelyföldről is eljöttek a barátai, ismerősei, üzlettársai, hogy kifejezzék tiszteletüket. Ez is jelzi, hogy jó munkát végzett. Az ünnepeltet többen is felköszöntötték az esten, köztük a debreceni, a szolnoki és a békéscsabai kollégái.
A rendezvény második részében Nyemcsók László újságíró beszélgetett Dékány Ferenccel, miközben levetítettek egy sorozatot a róla készült fényképekből. A válogatásból egy kivételesen eredményes életpálya bontakozott ki. A jelenlévők megtudhatták, hogy a kolbászkészítés régi, hagyományos módját Dékány Ferenc az édesapjától tanulta, aki Nagykamaráson élt, itt nyitott hentesboltot. Működési engedélyüket az államosításkor vonták be, ekkor mindent elvettek tőlük.
Dékány Ferenc 1954-ben érettségizett Gyulán, de mivel nem tanulhatott tovább, hazament Nagykamarásra, ahol beállt az édesapja mellé kisinasnak. Az apa ekkor már szövetkezeti hentesként dolgozott. Később Szegeden szerzett húsipari üzemmérnöki diplomát.
A beszélgetés további részében a Gyulai Húskombinátban, valamint a Csabahúsnál elöltött esztendők legemlékezetesebb epizódjai rajzolódtak ki, beleértve a gyulai gyár építésének „legforróbb” eseményeit, a szocialista üzemértekezleteket, a kolbászkirály-avatást, a méteres és a másfél méteres kolbász megteremtését, a Magyar Termék Nagydíjak és a MagyarBrands díjak átvételének boldog életképeit, a kapcsolatteremtést a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrenddel, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel és a borlovagrenddel. Az emlékezők természetesen a Deka Union létrehozásáról is szót ejtettek.