Népies nevén boldogasszony csipkéje vagy himpér, a német himbeere szó alapján. A málnát olyan sokféleképpen fogyaszthatjuk, hogy szinte fel sem lehet sorolni. Nyersen csipegetve, süteménybe sütve, vagy lekvárként megfőzve épp úgy közismert és kedvelt, mint szörp, koktél vagy tea alapanyagaként. Nemcsak finom, hanem a szervezet számára különösen hasznos.
Magas C-, B1- és B2-vitamin, antioxidáns és flavonoid tartalma, támogatja az immunrendszerünket. Apró magvai miatt sok benne a rost, ami az egészséges bélműködést támogatja, segíti a salakanyagok kiürülését.
A málnát gyógynövényként is felhasználhatjuk. A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak esetén. A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére is. A kismamák egyik csodaszere, mert rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat, enyhíti a rosszulléteket.
Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére alkalmas, illetve gargalizálva remek torokgyulladás esetén.
Málnás csokoládépuding
Hozzávalók (4 adag)
150 g málna
125 g étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
300 ml habtejszín
1 teáskanál vanília kivonat
4 db tojássárgája
3 evőkanál xilit vagy cukor
1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A szuflétálkákba szétosztjuk a málnát.
Közepes lángon a tejszínt a csokoládéval összeolvasztjuk, majd hozzáöntjük a vanília kivonatot is, és hűlni hagyjuk. A tojás sárgákat összekeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a csokoládés keverékünkhöz, és egyneműre keverjük.
A masszánkat egyenlően elosztjuk a szuflétálkákba. A tálkákat egy magas falú tepsibe rakosgatjuk. A tepsit megtöltjük forró vízzel úgy, hogy a szuflétálkák feléig érjen.
20-25 perc alatt megsütjük, hagyjuk hűlni. (Ha ki tudjuk várni, lefedve egy éjszakát hűtőben hagyjuk pihenni.)
Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral, és friss málnával díszítjük.
Energia: 2217 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 165 g
Szénhidrát: 140 g
Egészségükre!