Fotó: pixabay.com
A szeder tápanyagtartalma hasonló rokonáéhoz, a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényirost-talma annál nagyobb.
Jelentős mennyiségben tartalmaz B6- és C-vitamint, emellett folsav-, valamint vas-, mangán- és réztartalma is igen jelentős. Gazdag flavonoidokban is.
A benne lévő, antocián nevű antioxidáns miatt mérsékli a szabadgyökök káros hatását, ezzel csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Emellett gyulladásgátló, érvédő hatása van, szabályozza a vérnyomást, és segíti az emlékezőképességet.
Magas rosttartalmával segíti az emésztést, és székrekedés esetén is jó.
Kellemes savanykás ízének köszönhetően szinte bármi készíthető belőle. Fogyaszthatjuk nyersen, tehetjük süteményekbe, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt is.
Citromos-szedres pite
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 12 dkg puha vaj
- 3 db tojás
- 1 db citrom leve és héja
- fél cs. sütőpor
- 30 dkg szeder
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 ek. porcukor
- friss menta
Egy kerek pitesütőt kivajazunk, és kevés liszttel meghintjük. A puha vajat a cukorral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Mindhárom tojással habosra verjük a masszát, majd hozzáadjuk a citromlevet is, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet.
A kész masszát beleterítjük az előkészített formába, majd a tetejét sűrűn kirakjuk a megmosott és lecsepegtetett szederszemekkel, és egyenletesen meghintjük a tetejét porcukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor friss mentalevelekkel díszítjük, kevés szederlekvárral és friss szederszemekkel kínáljuk.
Energia: 2549 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 118,5 g
Szénhidrát: 332 g
Egészségükre!


























