Fotó: pixabay.com
A paradicsom táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma- és tápanyagokat.
Magas a karotintartalma (főleg likopinból van benne sok), amelynek antioxidáns-, rákmegelőző, szív- és érrendszert védő hatása van. Ezenkívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, és erősíti az immunrendszert.
Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
C-, A-, B1-, B2-, B6- és K-vitamin-tartalma is jelentős, és rostokban is igen gazdag ez a zöldségként fogyasztott gyümölcs. Utóbbiak szabályozzák a vér koleszterin- és cukorszintjét, fontosak a vastagbélrák megelőzésében.
A paradicsomnak sok fajtája létezik, és sokféleképpen használható fel, így változatossá teszi étrendünket.
Paradicsomos-cukkinis burgonya
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg burgonya
- 2 db közepes cukkini
- 3 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. oregánó
- ízlés szerint só, bors
A burgonyát héjában megfőzzük enyhén sós vízben (ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert a sütés során még tovább fog puhulni). Hűtsük le, majd hámozzuk meg, és vágjuk fel fél centi vastag karikákra.
A cukkinit, a paradicsomot és a megtisztított vöröshagymát mossuk meg, és szeleteljük fel vékony karikákra.
A tejszínt keverjük össze sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal, és rakjunk le egy réteg krumplit, arra mehet a cukkini, a paradicsom és a hagyma. Ezt a rétegezést folytassuk addig, amíg minden hozzávaló elfogy.
Öntsük a tejszínt egyenletesen a rétegezett zöldségek tetejére. Szórjuk meg a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára nem pirul.
Energia: 1976 kcal
Fehérje: 77,4 g
Zsír: 59 g
Szénhidrát: 269,6 g
Egészségükre!