A magyar húsipar történetéről szóló beszélgetéssel érkezik Gyulára, az Almásy-kastély báltermébe a Rubicon és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara sorozata jövő csütörtökön.
A kastélyt működtető Erkel Ferenc NKft. eseményről szóló közleményében azt írták: az országos programsorozatot 2024 őszén indította el a Rubicon és az iparkamara, hogy bemutassa a magyar vállalkozások történetének hőskorát és legfontosabb szereplőit a 19. század közepétől az első világháborúig. A szervezők célja, hogy a legújabb kutatások és vezető piaci szereplők segítségével a széles közönség számára új képet rajzoljanak a nagy múltú hazai vállalkozások sikereiről.
Felidézték: a 19. századi modernizáció nemcsak a gépgyártásra vagy a malomiparra hatott, hanem átalakította többek között a sertéstermékek készítését és tartósítását is.
A közleményben arra is kitérnek, hogy az első szalámikat a Magyar Királyságba áttelepült olasz mesterek készítették, akik az új ízek mellett új munkalehetőségek százait teremtették meg. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején már olyan saját magyar márkák is megjelentek, mint a szalámit gyártó Herz és Pick.
A gyulai programon szó lesz arról, hogy kik voltak az első olasz szalámikészítők, és miért jöttek Magyarországra, hogyan modernizálódott a magyar húsipar, és mely termékek váltak az emberek kedvenceivé. Az is téma lesz, hogy miként élték túl az olyan hazai márkák, mint a Pick a világháborúkat és a kommunista államosítást.
A Rubicon-est meghívott szakértői: Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke és Blaskó Barbara, a Debreceni Egyetem történésze. A beszélgetést Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa vezeti.
A 18 órakor kezdődő eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a https://forms.gle/X8FTZcFbMDdTcTy19 linken szereplő űrlap kitöltésével tudják jelezni az érdeklődők. A link elérhető az Almásy-kastély Facebook-felületéről is.

























