Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tápióka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. július 28. 15:00
A tápióka
Szalai Ilona dietetikus rovata

A maniókát – más néven mandióka, kasszáva – világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért. A növényt az afrikai kontinens „burgonyájának” tekintik gazdag keményítős összetétele, kalóriatartalma és sokrétű felhasználása miatt. A trópusokon a manióka annyira kiemelt alapanyag, hogy a rizs és a kukorica után a harmadik helyen áll élelmiszerforrásként.

Forrás: pixabay.com

A tápióka a kasszáva gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül. A feldolgozás során a keményítőszemcsék a hő hatására kis, szabálytalan csomókká alakulnak, ezekből további sütéssel készül a tápiókapehely.

A tápióka zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas. Kiemelkedően sok benne a vas, a nátrium viszont kevés, emiatt szintén egészségesnek számít.

A tápióka gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A tápiókaliszt előnye az, hogy semleges ízű, így édes és sós ételek is készülhetnek vele. Leggyakrabban pudingot főznek belőle, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele.

Manapság már sokféle, eltérő formátumban megvásárolhatjuk a tápiókát, például szirup- vagy porállagban, tápiókagyöngyként, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain.

A tápióka rengeteg folyadékot felvesz, így egy adag tápiókapuding elkészítéséhez csak nagyon kevésre van szükségünk belőle.

 

Tápiókapuding

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 9 dkg tápiókagyöngy
  • 2,5 dl víz
  • 6 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor vagy ízlés szerint édesítő
  • 1 táskanál vaníliaaroma

 

Egy nagy lábasba tegyük bele a tápiókagyöngyöt, öntsük fel a vízzel, és 30 percig hagyjuk állni, míg a gyöngy megszívja magát. Ezután tegyük fel a tűzhelyre, ötsük bele a tejet, adjuk hozzá a sót, majd forrásig melegítsük. Ekkor vegyük kicsire alatta a lángot, és adjuk hozzá a cukrot. Folyamatosan kevergetve, fedő nélkül főzzük, míg besűrűsödik, és a gyöngy puha, átlátszó lesz (kb. 5 perc).

Egy külön tálban verjük fel a tojást. Adjunk hozzá fél merőkanál forró tápiókapudingot, keverjük el benne, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés.

Öntsük a tojásos keveréket a többi pudinghoz, vegyük közepesre a lángot, majd folyamatosan kevergetve főzzük pár percig (de ne forrjon), míg sűrű, pudingszerű nem lesz az állaga. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját. Vegyük le a tűzről, hagyjuk pihenni 15 percig, majd keverjük bele a vaníliát.

Ízlés szerint hidegen vagy melegen kínáljuk. Gyümölccsel is tálalhatjuk.

 

  • Energia: 1222 kcal
  • Fehérje: 32,2 g
  • Zsír: 26,8 g
  • Szénhidrát: 209 g

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)