Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A majoránna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. július 21. 15:00
A majoránna
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: pixabay.com

Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.

Igazi mediterrán növény, a hideget nem szereti. Balkonládában és kertben is termeszthető.

Édeskés, pikáns ízével zöldfűszerként fantasztikus, teljesen más ízeket érzünk, ha friss majoránnát használunk, de szárítva is megőrzi kellemes aromáját.

Levesek, vadhúsok, szárnyasok, halak, főzelékek, pástétomok fűszere. Tehetjük tésztaételekbe, ragukba is.

Gyógynövényként is alkalmazhatjuk. Illóolajainak köszönhetjük pozitív hatásait. Teájával emésztőrendszeri panaszokat enyhíthetünk, mivel jó görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, de meghűléskor köhögéscsillapító és nyákoldó hatása is segítségünkre van.

Vízhajtóként a vérnyomás csökkentésben játszik szerepet.

 

Majoránnás csirkemáj

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál majoránna
  • só, bors, esetleg fűszerpaprika

Elkészítés:

A csirkemájat csíkokra vágjuk. Serpenyőben olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a májat. Közepes lángon sütjük tovább, közben fűszerezzük. Utoljára adjuk hozzá a sót. Akkor van kész, amikor szép homogén a belseje, nem véres. Törtburgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

  • Energia: 1070 kcal
  • Fehérje: 101 g
  • Zsír: 60 g
  • Szénhidrát: 27 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)