Fotó: pixabay.com
Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.
Igazi mediterrán növény, a hideget nem szereti. Balkonládában és kertben is termeszthető.
Édeskés, pikáns ízével zöldfűszerként fantasztikus, teljesen más ízeket érzünk, ha friss majoránnát használunk, de szárítva is megőrzi kellemes aromáját.
Levesek, vadhúsok, szárnyasok, halak, főzelékek, pástétomok fűszere. Tehetjük tésztaételekbe, ragukba is.
Gyógynövényként is alkalmazhatjuk. Illóolajainak köszönhetjük pozitív hatásait. Teájával emésztőrendszeri panaszokat enyhíthetünk, mivel jó görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, de meghűléskor köhögéscsillapító és nyákoldó hatása is segítségünkre van.
Vízhajtóként a vérnyomás csökkentésben játszik szerepet.
Majoránnás csirkemáj
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 50 dkg csirkemáj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál majoránna
- só, bors, esetleg fűszerpaprika
Elkészítés:
A csirkemájat csíkokra vágjuk. Serpenyőben olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a májat. Közepes lángon sütjük tovább, közben fűszerezzük. Utoljára adjuk hozzá a sót. Akkor van kész, amikor szép homogén a belseje, nem véres. Törtburgonyával és savanyúsággal tálaljuk.
- Energia: 1070 kcal
- Fehérje: 101 g
- Zsír: 60 g
- Szénhidrát: 27 g
Egészségükre!