Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Keleti Éva a Kohán Képtárban  

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. március 13. 09:00
Keleti Éva a Kohán Képtárban  
A magyar fotóművészet ikonikus alakjának nyílt tárlata Gyulán  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Több mint 40 ismert magyar művész látható Keleti Éva Szubjektív című, 72 képből álló vándorkiállításán, melyet március 12-én nyitottak meg Gyulán, a Kohán Képtárban.

A tárlat címe arra utal, hogy a Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus úgy örökítette meg a művészeket, ahogy ő látja őket a gondolataiban. A fotókon az idős és a fiatal generáció tagjai is megjelennek, mások mellett Béres Ilona, Molnár Piroska, Kulka János, Hernádi Judit, Pogány Judit és Törőcsik Franciska. A látogatók megismerhetik Keleti Éva gondolatait is képei szereplőiről, és megtekinthetik a fotózásokon készült werkképeket is.

A kiállítást Árpási Zoltán újságíró-szerkesztő, A fotográfia bűvöletében – Beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel című könyv szerzője nyitotta meg, aki hosszú éveken keresztül dolgozott együtt a fotográfussal az Axel Springer lapkiadó vállalatnál. Beszédében emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt az MTVA megvásárolta a művész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, amelyek bekerültek a Nemzeti Fotótárba.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

„A nagy szám minőséggel is párosul, a magyar újságíró-társadalom nem véletlenül nevezte el Keleti Évát a magyar fotográfia nagyasszonyának” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a fotóművész nem szerette ezt a meghatározást, ő egyszerűen csak fotográfusnak nevezte magát.

Árpási Zoltán azt is felelevenítette, hogy Keleti Éva vegyésznek tanult, de két év után otthagyta az egyetemet, és az MTI jogelődjénél, a Magyar Fotónál helyezkedett el. Fotózott sztálinvárosi építkezésen, repülőtéri protokollrendezvényeken, és politikusokat is lencsevégre kapott, köztük Kádár Jánost.  

Nagy változást jelentett a pályájában, hogy 1956-ban az MTI számos kollégája disszidált, így a távirati irodánál maradt fiatal fotósoknak „mindennel foglalkozniuk kellett”. Keleti Évára a színházi fotózást osztották, amitől kicsit tartott, mert rossz hírük volt a színészeknek. Végül mégis beilleszkedett közéjük, bizalmas kapcsolatot alakított ki velük – idézte fel az újságíró.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Arról is beszélt, hogy a fotográfus számára „nagy áttörés” volt, amikor 1960-ban lefotózta a súlyosan beteg színművészt, Tímár Józsefet. A kép ma szoborba öntve látható a Nemzeti Színház főbejáratánál.

Árpási Zoltán kiemelte: Keleti Éva nagy érdeme, hogy megújította a színházi fotózást, olyan képeket készített, amelyek révén a néző úgy érezheti, ő is ott van a színpadon.

Bár a fotográfus 1991-ben visszavonult, férje halála után – túl a 80. évén – ismét gépet ragadott, ami új korszakot nyitott az életében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

L. Péterfi Csaba, a tárlat kurátora a megnyitón többek között elmondta: a fotózások során ő és Gordon Eszter, a Vígszínház fotósa segítették Keleti Évát.

Elhangzott: a vándorkiállítás az ország számos pontján látható volt, és a határon túlra is elviszik majd.

A kurátor azt is elárulta, hogy a munkássága során több tízezer fotót készítő 93 éves fotográfus már a 75 éves pályáját bemutató életmű-kiállításra készül.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője köszönetet mondott a tárlatot kezdeményező Durkó Károlynak, a gyulai kulturális bizottság elnökének, valamint Temesvári Kovács Anettnek, aki a kiállítás létrejöttét segítette.

A megnyitón Király Dominik működött közre szaxofonon.

A tárlat április 21-ig látogatható a képtárban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)