Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Gyulai Végvári Napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. július 29. 09:30
Megnyitották a Gyulai Végvári Napokat
Csikány Tamás hadtörténész: gigászok csatáztak a gyula vár alatt 1566-ban

Gigászok csatáztak a gyula vár alatt 1566-ban – mondta Csikány Tamás hadtörténész, nyugállományú dandártábornok július 28-án a XI. Gyulai Végvári Napok megnyitóján a várkertben, hol több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a hétvégén az erődítmény 457 éve zajlott ostromát, 1695-ös visszavételét és a végvári katonák mindennapjait.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Csikány Tamás kifejtette: július 28–30. között azokra a napokra emlékeznek, amikor Gyula vára, akárcsak Szigetváré, bevonult az európai történelembe; az udvarokban, kastélyokban, nagyobb városokban arról beszéltek, hogy a két vár meddig tart ki az oszmán seregek ellen, amelyek az egész európai kereszténységet fenyegették.   

Beszédében többek között felelevenítette: I. Szulejmán szultánnak 1565-ben nem sikerült elfoglalnia Máltát, ami bosszantotta, és az sem tetszett neki, hogy Habsburg Ferdinánd és János Zsigmond fejedelem egyességet kötött. Úgy döntött, hadjáratott indít, hogy „elvegye a kedvét a magyaroknak az együttműködéstől”.

Elmondta: a gyulai várkapitányt, Kerecsényi László bárót kedvelték az udvarban, vitéz katona volt, aki sokat harcolt a török ellen, ugyanakkor keményen kiállt az embereiért.

A Gyula ellen induló török sereget az albán származású Pertev pasa vezette. Az Oszmán Birodalom második vezére janicsáriskolákba nőtt fel, és a birodalom egyik legbefolyásosabb emberévé vált – ismertette a hadtörténész.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a Gyulai Végvári Napokkal azok előtt tiszteleg a város, akik életüket áldozták vagy készek voltak életüket áldozni a gyulai vár védelméért, visszafoglalásáért, kultúránk megőrzéséért.

Hozzátette: azok iránt is kifejezik nagyrabecsülésüket, akik a későbbi évszázadokban tettek azért, hogy megmaradjon „kultúránk végvára”, amely jelenleg Közép-Európa egyetlen síkvidéki gótikus téglavára.

Emlékeztetett: az 1699-es karlócai béke után a gyulai vár elvesztett hadászati jelentőségét. Hogy nem rombolták le, az Harruckern János Györgynek köszönhető, aki kárpótlásként kapta meg szinte egész Békés vármegyét. A báró sör- és pálinkaházat alakított ki a várban, amely az akkor épülő, szemközti kastély parkjában egy letűnt kor dicsőségét idézte meg.   

Kiemelte: az 1950-es, 60-as években, ehhez a szellemiséghez hűen, felújították a várat, amelyben múzeumot alakítottak ki, és elindították a várszínházat.

Görgényi Ernő idén is Magyar Istvánt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját bízta meg jelképesen a főkapitányi feladatokkal, a vár parancsnokságával. A főkapitány úgy fogalmazott: a rendezvényen azokra a hősökre emlékeznek, akik „az országot, a vallásukat, a szabadságot védték”. Megjegyezte: Gyula vára nem esett el, Kerecsényi László azért adta át a töröknek, hogy megóvja azokat a katonákat, embereket, akik még életben voltak. A törökök nem tartották a szavukat, lemészárolták őket – idézte fel.

 

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A megnyitó végén a polgármester feltűzte a zászlószalagokat a hagyományőrcsapatok lobogóira, majd a résztvevők felvonultak a történelmi városrészen, és díszsortűzzel emlékeztek a végvári hősökre.

A szervezők szombaton és vasárnap is programokkal várják az érdeklődőket, akik megismerhetik a végvári vitézek életét, benézhetnek a hagyományőrző egyesületek sátraiba, testközelből ismerhetik meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz éve. A hagyományőrző csoportok hadijáték keretében eleveníti fel a gyulai vár 1566-os ostromának valós eseményeit, az egykori történéseket élőben Csikány Tamás kommentálja majd. Esténként könnyűzenei és a kort megidéző koncerteken vehetnek részt a látogatók, fellép az Antovszki Band, Rúzsa Magdi, valamint a Régi Világzene és a Hollóének Hungarica Régizene Együttes.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)