Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A batáta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. június 04. 14:00
A batáta
Szalai Ilona dietetikus rovata

Akárcsak a burgonya, a batáta is Dél-és Közép-Amerikában őshonos. A szulákfélék családjába tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek.

Fotó: Pixabay.com

Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. Magas ugyan a szénhidráttartalma, de vércukoremelő hatása mégis alacsony. Ezért cukorbetegeknek is ajánljuk a fogyasztását. A csicsóka mellett a batáta is jó alternatívája lehet a burgonyának.

Gazdag béta-karotinban, de fehérje, B-, C-vitamin tartalma is jelentős. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történik, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

 

Édesburgonya pite

Hozzávalók

  • 50 dkg Batáta
  • 20 dkg Feta sajt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • só, bors

Elkészítés

A batátát megmossuk, meghámozzuk. Felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük (kb. 25 perc), majd leszűrjük. A felkockázott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a leszűrt batátát. Pár percig együtt pirítjuk. ezután pürésítjük, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát, belemorzsoljuk a sajt háromnegyed részét is. Sózzuk, borsozzuk. Piteformát vékonyan kivajazzuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és belesimítjuk a batáta masszát. Tetejére morzsoljuk a maradék sajtot és ízlés szerint rozmaringot szórunk rá. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

  • Energia: 915 kcal
  • Fehérje: 23 g
  • Zsír: 31 g
  • Szénhidrát: 121 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)