Fotó: Pixabay.com
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. Magas ugyan a szénhidráttartalma, de vércukoremelő hatása mégis alacsony. Ezért cukorbetegeknek is ajánljuk a fogyasztását. A csicsóka mellett a batáta is jó alternatívája lehet a burgonyának.
Gazdag béta-karotinban, de fehérje, B-, C-vitamin tartalma is jelentős. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történik, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.
Édesburgonya pite
Hozzávalók
- 50 dkg Batáta
- 20 dkg Feta sajt
- 2 db tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál rozmaring
- só, bors
Elkészítés
A batátát megmossuk, meghámozzuk. Felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük (kb. 25 perc), majd leszűrjük. A felkockázott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a leszűrt batátát. Pár percig együtt pirítjuk. ezután pürésítjük, hozzáadjuk a tojásokat, a zsemlemorzsát, belemorzsoljuk a sajt háromnegyed részét is. Sózzuk, borsozzuk. Piteformát vékonyan kivajazzuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és belesimítjuk a batáta masszát. Tetejére morzsoljuk a maradék sajtot és ízlés szerint rozmaringot szórunk rá. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
- Energia: 915 kcal
- Fehérje: 23 g
- Zsír: 31 g
- Szénhidrát: 121 g
Egészségükre!