Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szíverősítő gyógynövényünk a szúrós gyöngyajak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. június 04. 15:00
Szíverősítő gyógynövényünk a szúrós gyöngyajak
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Az anyafű elnevezést arról kapta, hogy az amerikai indiánok a vajúdó kismamáknak adták, akik ettől könnyebben tudtak szülni. A gyógyteának méhösszehúzó hatása volt, a vérveszteséget is csökkentette.

Fotó: Pixabay.com

A középkori kolostorokban szerzetesek fedezték fel a szúrós gyöngyajak gyógyító hatását. Elsősorban szívpanaszok ellen használták. A növényben lévő alkaloid értágító és simaizom-lazító hatású. Ezért lehetett hatékony magas vérnyomásra, gyors szívverésre, idegi eredetű szívproblémákra, depresszióra és szorongásra, valamint alvászavarok ellen is ezt használták.

Dr. Zelenyák János plébános az 1900-as években kiadott könyvében arról írt, hogy gyerekek haskólikáját is ezzel gyógyították, az összetört, vízzel lelocsolt gyógyfüvet a hasukra kötötték. Ugyanezt az megoldást alkalmazták erős szívdobogás ellen is.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális hatású. Olyan antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, amelyek védenek a szabadgyökök ellen, gyógyítóját az ízületi gyulladásokat, az Alzheimer és a Parkinson kórra is alkalmazták.

Fotó: Pixabay.com

Szívgyógyszer, vérhígító és antidepresszáns szedése esetén csak orvosi konzultációval megerősítve alkalmazzuk, mivel felerősíti a gyógyszerek hatását. A szúrós gyöngyajak teája keverhető galagonyával, komlóval, macskagyökérrel és angyalgyökérrel is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)