Fotó: Pixabay.com
A jó minőségű vanília barnásfekete, keskeny, rugalmas, hosszanti irányban ráncos és viaszos felületű. Semleges hatású fűszer, így az érzékeny gyomrúak, illetve a vese-, gyomor- és epebetegek is bátran fogyaszthatják. A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így erősíti az immunrendszerünket. Nyugtató, lazító hatással is rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós stresszes időszak, alvászavarok esetén.
A vaníliarudat együtt lehet főzni az ételekkel, és csak közvetlenül tálalás előtt kell kivenni belőlük. Leggyakrabban azonban nem magát a rudat, hanem az azzal aromásított porcukrot használjuk fel. (A vanillint 1874 óta már szintetikus úton is előállítják, ma már a legtöbb háztartásban ez az olcsó pótszer helyettesíti az eredeti vaníliát. Ez azonban nem rendelkezik a vaníliarúd immunerősítő hatásával.)
Vaníliás muffin
Hozzávalók:
A tésztához
- 15 dk vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 2 db tojás
- 15 dkg liszt
- 7 g sütőpor
- 1 citromból nyert reszelt héja
- 40 ml tej
A tetejére
- 2 evőkanál porcukor
Melegítsük elő a sütőt, és tegyünk a muffintepsibe 12 db muffinpapírt. Habosítsuk ki a vajat és a cukrot a vaníliarúd belsejével, valamint a reszelt citromhéjjal. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ha a vaj felvette a tojásokat, keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet is. Töltsük meg a formákat, majd süssük készre. (A masszába keverhetünk tetszés szerint friss vagy aszalt gyümölcsdarabokat is.)
- Energia: 2224 kcal
- Fehérje: 30,2 g
- Zsír: 133,2 g
- Szénhidrát: 283,5g
Egészségükre!