Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egyetlen igaz gyógyír

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. május 28. 15:00
Az egyetlen igaz gyógyír
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

„Az egyetlen igaz gyógyír” az orvosi veronika latin elnevezése. Ezt a rómaiak is jól tudtak, hiszen minden bajra használták ezt a gyógynövényt. Amikor megdicsértek valakit, azt mondták, hogy annyi jó tulajdonsága van, mint a veronikának.

Fotó: Pixabay.com

Valóban gyógyír a veronika, tisztítja a vért, csökkenti az érelmeszesedést, a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ha az az erek meszesedéséből ered. Használható vizsgák előtt, mert javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Ha este isszuk, nyugodtabb lesz az éjszakánk, segíti az elalvást is. Hatékony asztma és más tüdőbetegségek ellen, a kínzó, száraz köhögést is csillapítja, valamint a rekedtséget is kiválóan gyógyítja. Ha frissen szedjük és kipréseljük, akkor a nedvével kezelni tudjuk az ekcémás tüneteket, megszűnteti a bőrviszketést, de lemosónak vagy borogatásnak elkészítve a nehezen gyógyuló sebekre, pattanásos bőrre is alkalmazható.

Tinktúrájának hatóanyagai az ízületekbe bedörzsölve javítják a keringést, csökkentik a meszes lerakódásokat, gyógyítják a reumát és a köszvényt. Az emésztőrendszeri problémákra is használható a teája. Főleg gyomorhurut, fekélyek és vastagbélgyulladás esetén.  

A gyógynövényt azok is fogyaszthatják, akiknek érzékeny a gyomra, mert gyomorerősítő hatása is van. A gyógynövényből teát egy teáskanálnyi adagból készítünk, leforrázzuk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után ízesítés nélkül fogyasszuk.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)