Fotó: Pixabay.com
Leveleit frissen vagy szárított formában használhatjuk fel ételeink ízesítésére. Tehetjük levesekbe, húsételekbe, mártásokba, salátákba is. Leveleit le is fagyaszthatjuk, ugyanis ebben a formában őrzi meg legjobban jellegzetes ízét.
Kiváló C-, K-, B2-vitamin-forrás. A lestyánból készült főzet a vesekő, illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Nem véletlen, hogy a lestyán a vízhajtó teakeverékek elmaradhatatlan alkotórésze.
A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító- és görcsoldószerként is használja. A gyomorégést is enyhíti. Főzete kiváló méregtelenítő, így a májműködést is támogatja.
Az intenzív ízű, meghámozott lestyángyökeret is beletehetjük a levesekbe, de reszelhetjük salátákba is.
Rakott zöldbab csirkemellel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg zöldbab
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 bögre rizs
- 3 dl tejföl
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 dl víz
- só ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- lestyán ízlés szerint
- 0,5 dl olaj
- 1 dl tej
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaj
A csirkemellet apró kockára vágjuk, a hagymát, fokhagymát úgyszintén. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. 10-15 másodpercig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Addig pörköljük, amíg a hús fehér nem lesz. Ekkor sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, átkeverjük, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Ebben pároljuk, amíg omlós nem lesz (forrástól számítva kb. 30-40 perc.). Tejfölös habarással besűrítjük (kb. 1 dl tejföl, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt). Egy bögre rizst (3 dl) átmosunk, és 6 dl sós vízben megfőzünk. Egy csipet lestyánnal még ízletesebbre fő meg. A zöldbabot enyhén sózott, lestyánnal ízesített vízben megfőzzük (kb. 20-25 perc). Amikor minden megfőtt, akkor vajjal kikent jénaiba rakjuk rétegezve (zöldbab, rizs, hús, rizs, zöldbab, tejföl, reszelt sajt). Sütőben sütjük 200 fokon, amíg a sajt kicsit megpirul.
- Energia: 2518 kcal
- Fehérje: 124,6 g
- Zsír: 121 g
- Szénhidrát: 230,7 g
Egészségükre!