Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lestyán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. május 07. 14:00
A lestyán
Szalai Ilona dietetikus rovata

A lestyán akár másfél méter magasra is megnőhet a fűszerkertben, de cserépben is nevelhetjük. Levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk.

Fotó: Pixabay.com

Leveleit frissen vagy szárított formában használhatjuk fel ételeink ízesítésére. Tehetjük levesekbe, húsételekbe, mártásokba, salátákba is. Leveleit le is fagyaszthatjuk, ugyanis ebben a formában őrzi meg legjobban jellegzetes ízét.

Kiváló C-, K-, B2-vitamin-forrás. A lestyánból készült főzet a vesekő, illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Nem véletlen, hogy a lestyán a vízhajtó teakeverékek elmaradhatatlan alkotórésze.

A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító- és görcsoldószerként is használja. A gyomorégést is enyhíti. Főzete kiváló méregtelenítő, így a májműködést is támogatja.

Az intenzív ízű, meghámozott lestyángyökeret is beletehetjük a levesekbe, de reszelhetjük salátákba is.

 

Rakott zöldbab csirkemellel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg zöldbab
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 bögre rizs
  • 3 dl tejföl
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz
  • só ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • lestyán ízlés szerint
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaj

A csirkemellet apró kockára vágjuk, a hagymát, fokhagymát úgyszintén. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. 10-15 másodpercig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Addig pörköljük, amíg a hús fehér nem lesz. Ekkor sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, átkeverjük, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Ebben pároljuk, amíg omlós nem lesz (forrástól számítva kb. 30-40 perc.). Tejfölös habarással besűrítjük (kb. 1 dl tejföl, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt). Egy bögre rizst (3 dl) átmosunk, és 6 dl sós vízben megfőzünk. Egy csipet lestyánnal még ízletesebbre fő meg. A zöldbabot enyhén sózott, lestyánnal ízesített vízben megfőzzük (kb. 20-25 perc). Amikor minden megfőtt, akkor vajjal kikent jénaiba rakjuk rétegezve (zöldbab, rizs, hús, rizs, zöldbab, tejföl, reszelt sajt). Sütőben sütjük 200 fokon, amíg a sajt kicsit megpirul.

  • Energia: 2518 kcal
  • Fehérje: 124,6 g
  • Zsír: 121 g
  • Szénhidrát: 230,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)