Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zamatos erdei zöldfűszerünk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. május 07. 15:00
Zamatos erdei zöldfűszerünk
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Az erdőkben, főleg az akácosok tavaszi aljnövényeként virágzik a zamatos turbolya, más néven francia petrezselyem. Már kora tavasszal szedhetjük a zsenge hajtásait, amelyek jellegzetes ánizsillatuk és -ízük miatt kellemes salátaként is fogyaszthatók.

Fotó: Pixabay.com

A francia petrezselymet az ókori rómaiak is ismerték. A feljegyzések alapján levest és salátát készítettek belőle, de csuklás ellen is használták. A középkorban disznózsírból készítettek turbolyás kenőcsöt kelésekre, bőrgyulladásra, de még a láz lehúzására is használták.

A turbolyát gyakran összetévesztik a petrezselyemmel, illetve az erdei bódító barabollyal. A turbolya szára üreges, az illata pedig összetéveszthetetlenül aromás.

A turbolya kiváló fűszernövény, májusban–júniusban nyílik. Ebben az időszakban kell szedni a virágos hajtását, amit kiterítve, szellős helyen kell szárítani, majd fűszernek összetörni. 

Az így megszárított herbából gyógytea is készíthető. A népi gyógyászat szerint fokozza a vese vérellátását, javítja annak működését, csökkenti az ödémát, az emésztőszervi és légúti megbetegedésekre is gyógyító hatással van.  Javítja a vérkeringést, zúzódásokra és véraláfutásokra borogatószerként alkalmazható a főzete.

Fotó: Pixabay.com

Keserűanyag-tartalma támogatja a máj- és az epeműködést, gyomornyugtató hatású. A levelek sok A- és C-vitamint, ásványi anyagokat (vas, magnézium, kalcium, cink, szelén, kálium, foszfor) tartalmaznak, természetes antioxidánsok, szabadgyökfogók és védik a sejtmembránt.

A magyar konyha ritkán használja a turbolyát.  Az európai, főleg az olasz, a francia, az angol és az erdélyi konyhában húsételeket ízesítenek vele, fűszerkeverékben bazsalikommal és rozmaringgal együtt. Sajtok, omlettek és mártások alapanyagaként is kiváló fűszer. Érdemes kipróbálni!

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)