Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A menta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. április 30. 14:00
A menta
Szalai Ilona dietetikus rovata

A menta jellegzetes aromájú fűszernövény, amellyel gyakran találkozhatunk: sokszor ízesítik vele a rágógumikat, a fogkrémeket vagy a szájvizeket

Fotó: Pixabay.com

A mentát gyógynövényként is érdemes fogyasztanunk. Egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre. A menta gyógyászati felhasználása igen sokrétű. Görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású. A menta az emésztésünknek is jót tesz. 

A mentát érdemes illóolaj formában is alkalmaznunk, ugyanis kitűnő idegnyugtató hatása van. Akár a fürdővízbe is tehetünk pár cseppet belőle, garantáltan oldja a belső feszültséget. Emellett a fejfájás kezelésében is nagyon hatékony segítség. Nemcsak tea formájában, hanem zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő ízesítő.

Fotó: Pixabay.com

Saláta

Hozzávalók (8 adag):

  • 4 db paradicsom
  • 2 db kígyóuborka
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1/2 db citrom leve
  • 3 evőkanál petrezselyem
  • 3 evőkanál koriander
  • 3 evőkanál menta
  • 3 evőkanál olaj

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk. A citrom levét az olajjal és a fűszerekkel elkeverjük, majd a zöldségekhez keverjük.

  • Energia: 512 kcal
  • Fehérje: 12,8 g
  • Zsír: 26,7g
  • Szénhidrát: 71g 

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)