Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sóska

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. április 23. 14:00
A sóska
Szalai Ilona dietetikus rovata

A sóska szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, és nem művelt talajokon is. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazták. 

Nem véletlenül, ugyanis számos tápanyagot tartalmaz, ami stimulálja az immunrendszert. Pl. flavonoidokat, C-, B2, K-vitamint, vasat, kalciumot. A növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól, de a sóska vastartalmának egy része C-vitamin tartalmának köszönhetően mégis hasznosul. Az is igaz, hogy magas oxálsav-tartalma gátolja a kalcium felszívódását, és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese-, és epekőképződést. A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó hatása is van. A sóska fogyasztása változatossá teszi étrendünket! A sóskából nemcsak mártást lehet készíteni. Felhasználható saláták, töltelékek, feltétek készítéséhez is.

 

Sóskás-sajtos csirkemell

  • Hozzávalók (4 adag):
  • 4 db csirkemell filé
  • 20 dkg sajt
  • 15 dkg sóska
  • 2 közepes db újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín (lehet tejföl is)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg vaj

A filézett csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A csirkemellekre egyenként rárakunk 2 levél sóskát és egy vékony szelet sajtot, majd összehajtjuk. Az összehajtott-töltött csirkemellek mindkét oldalát teflonos serpenyőben vajon hirtelen megkapatjuk, majd enyhén vajazott tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük. A serpenyőben visszamaradt vajba szórjuk az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és a megmaradt aprított sóskát. 2-3 percig hirtelen megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és a megmaradt és lereszelt sajtot, majd az egészet összeforraljuk. Tálaláskor a sült csirkemellekre öntjük az elkészített szaftot.

  • Energia: 2833 kcal
  • Fehérje: 261,8 g
  • Zsír: 185,1 g
  • Szénhidrát: 29,3 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)