Nem véletlenül, ugyanis számos tápanyagot tartalmaz, ami stimulálja az immunrendszert. Pl. flavonoidokat, C-, B2, K-vitamint, vasat, kalciumot. A növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól, de a sóska vastartalmának egy része C-vitamin tartalmának köszönhetően mégis hasznosul. Az is igaz, hogy magas oxálsav-tartalma gátolja a kalcium felszívódását, és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese-, és epekőképződést. A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó hatása is van. A sóska fogyasztása változatossá teszi étrendünket! A sóskából nemcsak mártást lehet készíteni. Felhasználható saláták, töltelékek, feltétek készítéséhez is.
Sóskás-sajtos csirkemell
- Hozzávalók (4 adag):
- 4 db csirkemell filé
- 20 dkg sajt
- 15 dkg sóska
- 2 közepes db újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín (lehet tejföl is)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg vaj
A filézett csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A csirkemellekre egyenként rárakunk 2 levél sóskát és egy vékony szelet sajtot, majd összehajtjuk. Az összehajtott-töltött csirkemellek mindkét oldalát teflonos serpenyőben vajon hirtelen megkapatjuk, majd enyhén vajazott tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük. A serpenyőben visszamaradt vajba szórjuk az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és a megmaradt aprított sóskát. 2-3 percig hirtelen megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és a megmaradt és lereszelt sajtot, majd az egészet összeforraljuk. Tálaláskor a sült csirkemellekre öntjük az elkészített szaftot.
- Energia: 2833 kcal
- Fehérje: 261,8 g
- Zsír: 185,1 g
- Szénhidrát: 29,3 g
Egészségükre!