Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Eprezés, málnázás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. április 23. 13:00
Eprezés, málnázás
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Hamarosan megjelennek a szabadföldi szamócák is a piacokon, boltokban. Lehetőségeinkhez képest fogyasszunk minél többet ebből a gyümölcsből, mert igen értékes beltartalommal rendelkezik. A téli időszakban kevés friss gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezért kiemeli a fontosságát ennek a vitaminbombának az, hogy igen töményen hordoz magában nagyon fontos ásványi anyagokat. Ezekre, jól tudjuk, a tél után igen nagy szükségünk van. Különösen hasznos – főleg a hölgyeknek – a csontritkulás megelőzésére.

Természetesen az utána érő málna, szeder is kiváló orvosság, de csak szép sorjában, gyümölcskéim! Sajnos a gyümölcsök a tavaszi időjárásban szenvedhetik el a legnagyobb megpróbáltatásokat. A csapadék és az alacsony, illetve az ingadozó hőmérséklet igen kedvez a gombabetegségeknek. A lemosó permetezések a lombfakadás után már nem tudnak igazán hatékonyak lenni, ezért felülkezeléseket kell végezni a megfelelő gombaölő szerekkel. Közvetlenül virágzás után hígabb réztartalmú permetezést tudunk alkalmazni vagy a más jellegű gombaölőket, mint a Chorus 50 WG, Topas 100 SC vagy akár a Teldor 500 SC.

Fotó: Pixabay.com

A levelek viaszosodása előtt nem fontos a nedvesítőszer használata, de a későbbiekben már nélkülözhetetlen lesz! Ezek a szerek megelőzik a varasodást az almákon, körtéken és a moníliafertőzést a csonthéjas gyümölcseinken is. Ezek a betegségek már ilyen hőmérsékleten is fertőznek!!!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)