Fotó: Pixabay.com
A nátrium fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben. Hozzájárul a megfelelő elektrolit- és folyadékháztartás fenntartásához, az idegrendszer és izmok megfelelő működéséhez. A magas sótartalmú táplálkozás azonban magas vérnyomás kialakulásához vezet, amely növeli a szív- és érrendszeri panaszok, vesebetegség, valamint a stroke kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére a sót nem szabad teljesen száműzni az étkezésből, mert a túl alacsony sófogyasztás is problémát okozhat.
Sófogyasztás során legfontosabb a mértéktartás! Felnőttek számára az ideális sóbevitel napi 5g/nap (kb. egy teáskanálnak felel meg), gyermekeknek 2-3g/nap. Nátrium szinte minden élelmi anyagunkban, állati és növényi táplálékainkban természetes formában is megtalálható. A túlzott bevitelt általában az ízesítésként az ételekhez adott sóval és a rejtett sótartalmú ételek (kenyér, húskészítmények, sajtok, kekszek, konzervek stb.) fogyasztásával érjük el.
A túlzottan sós ízekről hirtelen leszokni nagyon nehéz, de a szokásainkon szép lassan tudunk változtatni az egészségünk érdekében.
Fotó: Pixabay.com
Sócsökkentési tippek (a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összeállítása):
- Kóstolás nélkül soha ne sózzuk meg ételeinket!
- Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket!
- Fokozatosan csökkentsük a sózást, a kevésbé sós íz megszokásához kb. 3-4 hét szükséges.
- Főzéskor só helyett használjunk erőteljes aromájú, friss fűszernövényeket (bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, stb.)!
- Sót és sót tartalmazó ételízesítőt ne használjunk egyszerre!
- Készítsük el otthon ételeinket friss alapanyagokból korszerű konyhatechnikai eljárásokkal, amelyekkel túlzott sózás nélkül is ízletesebbé tehetjük azokat, például gőzben, zöldséglében, tejben főzve vagy teflonban/alufóliában/sütőzacskóban sütve. Nagyon ízletes lesz akkor is a hús, ha előzőleg friss fűszerekkel, citrommal, vörös- illetve fokhagymával ízesített tejben, joghurtban, vagy olívaolajban pácoljuk be. Sózás helyett ízesítsünk többször balzsamecettel, vagy citromlével.
- A vajas, margarinos kenyeret és a hozzáadott zöldségeket, paprikát, paradicsomot, retket, soha ne sózzuk meg, hogy a gyerekek így szokják meg és így élvezzék ezek eredeti ízét.
Egészségükre!