Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A só

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. április 09. 14:00
A só
Szalai Ilona dietetikus rovata

A só a Föld egyik éltető eleme. Megtalálható a tengerben, a szárazföldön és a vérünkben is. A köznyelvben sónak a nátrium-kloridot (NaCl) nevezzük, amely az emberi táplálékok közül a legmagasabb nátriumtartalommal rendelkezik, ezért nátriumbevitelünk szempontjából meghatározó.

Fotó: Pixabay.com

A nátrium fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben. Hozzájárul a megfelelő elektrolit- és folyadékháztartás fenntartásához, az idegrendszer és izmok megfelelő működéséhez. A magas sótartalmú táplálkozás azonban magas vérnyomás kialakulásához vezet, amely növeli a szív- és érrendszeri panaszok, vesebetegség, valamint a stroke kialakulásának kockázatát. Ennek ellenére a sót nem szabad teljesen száműzni az étkezésből, mert a túl alacsony sófogyasztás is problémát okozhat.

Sófogyasztás során legfontosabb a mértéktartás! Felnőttek számára az ideális sóbevitel napi 5g/nap (kb. egy teáskanálnak felel meg), gyermekeknek 2-3g/nap. Nátrium szinte minden élelmi anyagunkban, állati és növényi táplálékainkban természetes formában is megtalálható. A túlzott bevitelt általában az ízesítésként az ételekhez adott sóval és a rejtett sótartalmú ételek (kenyér, húskészítmények, sajtok, kekszek, konzervek stb.) fogyasztásával érjük el.

A túlzottan sós ízekről hirtelen leszokni nagyon nehéz, de a szokásainkon szép lassan tudunk változtatni az egészségünk érdekében. 

Fotó: Pixabay.com

Sócsökkentési tippek (a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összeállítása):

  • Kóstolás nélkül soha ne sózzuk meg ételeinket!
  • Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket!
  • Fokozatosan csökkentsük a sózást, a kevésbé sós íz megszokásához kb. 3-4 hét szükséges.
  • Főzéskor só helyett használjunk erőteljes aromájú, friss fűszernövényeket (bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, stb.)!
  • Sót és sót tartalmazó ételízesítőt ne használjunk egyszerre!
  • Készítsük el otthon ételeinket friss alapanyagokból korszerű konyhatechnikai eljárásokkal, amelyekkel túlzott sózás nélkül is ízletesebbé tehetjük azokat, például gőzben, zöldséglében, tejben főzve vagy teflonban/alufóliában/sütőzacskóban sütve. Nagyon ízletes lesz akkor is a hús, ha előzőleg friss fűszerekkel, citrommal, vörös- illetve fokhagymával ízesített tejben, joghurtban, vagy olívaolajban pácoljuk be. Sózás helyett ízesítsünk többször balzsamecettel, vagy citromlével.
  • A vajas, margarinos kenyeret és a hozzáadott zöldségeket, paprikát, paradicsomot, retket, soha ne sózzuk meg, hogy a gyerekek így szokják meg és így élvezzék ezek eredeti ízét.

 Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)