Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A füge

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2022. szeptember 04. 14:00
A füge
Cinktartartalma pozitívan hat az ivarmirigyek működésére

A fügének igen nagy a rostanyagtartalma is

Fotó: Pixabay.com

A füge az egyik legédesebb gyümölcs. Ma már Magyarországon is megterem. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria és Izrael.

A Biblia is megemlékezik róla. A Szentírásban a füge a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az ígéret földjének legkiválóbb növényei közé tartozott. Egy fügefa alatt világosodott meg Buddha, és a mondabeli híres római farkas fügefa alatt szoptatta Romulust és Remust. A fügefa nagy levelei a képzőművészetben is megjelennek.

A fügének rendkívül magas a káliumtartalma, de magnézium-, kalcium-, vas-, mangán-, cink- és szeléntartalma is jelentős. Jellemző vitaminjai: a B1, B2, B6, C, K, niacin, folsav, béta-karotin. Ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert. A füge ásványianyag-tartalma nyugtató hatással van a szívre és az idegrendszerre. Csökkenti a véralvadást, elősegíti a trombusok oldódását. A fügének igen nagy a rostanyagtartalma is. Az apró magvak és a fügében lévő enzimek hatására javul az emésztés, a gyümölcs pektintartalma pedig a vér koleszterinszintjét segít normalizálni. Cinktartartalma pozitívan hat az ivarmirigyek működésére. 

Hazánkban a fügét elsősorban szárított formában hozzák forgalomba. Nyersen gyümölcsként, édes ételekhez, valamint nyers sonka, szalámi és sajt mellé kínálják. Párolva köretként szolgálható fel. Dzsem, lekvár, sőt bor, pálinka is készíthető belőle.

 

Fügekenyér

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál méz
  • 10 dkg reszelt csokoládé
  • 20 dkg puha füge

A cukrot és a vaníliás cukrot az egész tojásokkal habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a reszelt csokoládét, az apróra vágott fügét és a sütőporral elkevert lisztet. Kizsírozott tepsibe tesszük, egyenletes vastagon, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és közepes lángnál megsütjük. Hosszú, keskeny szeletekre vágva kínáljuk. 

  • Energia: 2825 kcal
  • Fehérje: 54 g
  • Zsír: 52 g
  • Szénhidrát: 517 g 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)