Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szeptemberben kérdezzünk a könyvelőtől!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2022. augusztus 31. 17:49
Szeptemberben kérdezzünk a könyvelőtől!
Kutás Vanda közgazdász, mérlegképes könyvelő tanácsai

Fotó: Gyulai Hírlap 

A szeptember könyvelés szempontjából talán a legnyugodtabb időszak, hiszen az előző évet már rég lezártuk, az osztalékokat kifizettük, az adóév vége még messzinek tűnik. Azonban most is vannak fontos feladatok, amelyeket a könyvelőnek az ügyféllel karöltve el kell végeznie.

Azok a vállalkozások, amelyek ebben az adóévben még nem foglalkoztak a gazdálkodásuk aktuális adóügyi vonzataival, jó, ha mielőbb időpontot kérnek ez ügyben könyvelőjüktől.

Túl vagyunk az adóév felén, így érdemes már most tisztába lenni azzal, mekkora adóteherrel számolhatunk majd az év végi zárás után. Hét-nyolc hónap működési adatai alapján már reális képet szerezhetünk arról, hogyan gazdálkodtunk, milyen a likviditásunk, mennyire nyereséges a tevékenységünk, milyen számokat eredményeztek az eddigi bizonylatok. Mindemellett a számok ismeretében tervezhetőbbé válik az adóév hátralévő része, hiszen négy hónap gazdálkodása jelentősen befolyásolhatja majd a végleges adóalapunkat.

Az adók aktuális helyzetre való kiszámítása előre megmutatja, mekkora adóteherrel kell számolnunk évzáráskor, így nem ér váratlanuk bennünket a könyvelő e-mailje, amiben a bevallott megfizetendő számokat közli – csak reméljük, hogy nem május végén.

Ugyan a könyvelőnek nem feladata a vállalkozások gazdálkodásának elemzése, de jó, ha olyan könyvelőnk van, aki szán erre időt, energiát. Az elcsépelt és téves a „jó könyvelő mindent megold az adóév végén” gondolat helyett inkább tájékozódjunk szakemberünk segítségével! A közös megbeszélések alkalmával kérdezzünk! Sok vállalkozásnak semmit nem mond a főkönyvi vagy rovatszámkivonat kifejezés, számos ügyfelem még csak nem is látott olyat, mielőtt hozzám jött volna a könyvelésével. Nagy hiba!

A könyvelési kimutatások megmutatják a gazdálkodási összefüggéseket, nem is olyan bonyolult – ha a könyvelő elmagyarázza –, mint sokan gondolnák.

Sokszor elhangozhatnak: Hát ez hogy jött ki?! Hát ez ki van zárva! Ha beszélgetünk a könyvelőnkkel, megelőzhetjük az ehhez hasonló kétségbeesést. 

A legtöbb vállalkozó úgy gondolja, fejben már összerakta a számokat, és tudja, mit csinál, de ne feledjük, itt nem a háztartási kiadásokat tervezzük, számos tényező befolyásolhatja a kialakult adóalapot. A bevallásokban az ügyfél által nem okvetlen ismert módosító tényezők alakítják, mennyivel nő vagy csökkenthető az adóalap. Szerencsés már most tájékozódnunk, mi vonatkozik ránk.

Figyelem: a helyi adók második, egyben utolsó előlegfizetési határideje: szeptember 15.

Kutás Vanda elérhetősége: Temesvári út 57. (volt Regi-udvar), 2/10-es iroda. Telefonszám: 06-20/367-3222. E-mail: szamvitelmax@gmail.com.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)