Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 2023-as szja-bevallás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2024. január 19. 17:00
A 2023-as szja-bevallás
Kutás Vanda közgazdász, mérlegképes könyvelő rovata

A 2023-as adóév lezárását követően ismét eljött a személyijövedelemadó-bevallások ideje. Számos munkavállalót érintenek különböző információk, kedvezmények, amelyeket most számba veszünk.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A szja-bevallás határideje 2024. május 21. Eddig a határidő az adó 1+1%-os rendelkező nyilatkozat leadására is vonatkozik.

Szja-bevalláshoz kapcsolódó határidők:

  • 01.31. – 2023-as adóévre vonatkozó, munkáltatók, kifizetők által kiadott igazolások kiadásának határideje
  • 02.15. – Kedvezményre jogosító igazolások kiadásának határideje
  • 03.15 – A NAV által elkészített bevallástervezetek elérhetővé válnak az ügyfélkapun
  • 03.18. – Eddig a napig kérhető postai kiküldésre az szja-bevallás-tervezet
  • 04.30. – A NAV eddig a napig postai úton elküldi a bevallástervezetet, amennyiben az adóalany ezt kérte.
  • 05.21. – Az szja-bevallás benyújtásának és a kapcsolódó adófizetésnek a határideje

A bevallás elkészítésének lehetőségei:

  • eSzja felületen, elektronikus úton
  • ANYK-rendszeren keresztül 23SZJA(2353) nyomtatvány ügyfélkapus beküldésével
  • 23Szja NAV nyomtatványkitöltő programon keresztül
  • papíralapon, postai feladás útján

Az elektronikus felületeken KAÜ-azonosítóval lehetséges az ügyintézés (ügyfélkaput kell nyitni a kormányablakokban, személyi iratokkal, érvényes e-mail-címmel).

Abban az esetben, ha a magánszemély semmilyen formában nem kezeli a NAV által elkészített tervezetét, azt elfogadják a határidő napján, amennyiben csak kifizetőtől származó jövedelme keletkezett, kivéve az egyéni vállalkozó, őstermelő és gazdasági társaság tagja magánszemély esetében.

Az egyéni vállalkozó, őstermelő, társas vállalkozás tagja köteles a bevallást valamely módon elkészíteni, vagy a NAV-tervezetet elfogadni. A bevallást akkor is kezelni kell, ha a jogviszonyból nem származik jövedelem. Sok esetben előfordul, hogy az őstermelő vagy társas vállalkozó nem nyújtja be a bevallását, mert nem származott ebből a tevékenységből vagy a társas vállalkozásból jövedelme. Ugyan az adóhatóság jelenleg két felszólítás erejéig nem bünteti a mulasztást, érdemes a jogviszonyainkra figyelemmel lenni, hiszen ha nem kezeli valaki rendszeresen a NAV-tárhelyét, az üzeneteket sem olvassa, könnyen belesodródhat egy mulasztási bírság kiszabásába.

 

Az szja-bevallásban érvényesíthető kedvezmények:

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye: az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre érvényesítheti az arra jogosult anya, minden más kedvezményt megelőző sorrendben
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye: 25. életévét be nem töltött fiatal érvényesítheti
  • 30 év alatti anyák kedvezménye: 25. életévét betöltött 30 év alatti anya, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel vagy magzatra tekintettel családi kedvezmény érvényesítésére jogosult
  • személyi kedvezmény: igénybe vételéhez súlyos fogyatékosságot igazoló orvosi igazolás vagy rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságot igazoló határozat megléte szükséges
  • első házasok kedvezménye: a házasságkötést követő 24 hónapan jogosult a házaspár mindkét tagja, amennyiben legalább az egyik félnek ez az első házassága
  • családi kedvezmény: kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető kedvezmény

A kedvezményeket a fenti sorrendben lehet figyelembe venni, a bevallás elkészítése során.

Amennyiben valaki önállóan készíti el a bevallását, vagy egészíti ki kedvezmények tekintetében a tervezetét, figyelmesen olvassa el a kedvezményekre vonatkozó feltételeket. Ebben nagy segítség a bevallás elkészítése során használható kitöltési útmutató, emellett a NAV információs füzetek is jól érthető egyszerűen megfogalmazott részletes leírásokat tartalmaznak. A NAV 1819-es telefonszámán elérhető ügyintézők is szívesen segítenek, ha valakinek a bevallás kitöltése során nehézségei támadnának.

 

Fontos változás 2024-es adóévre vonatkozóan:

A gépjárműadó megfizetésének határideje a 2024-es adóévtől évente egy alkalomra korlátozódik: április 15. napja

A magánszemélyek esetében lehetőség van évente egy alkalommal 5 havi pótlékmentes részletfizetést kérelmezni. Fontos, hogy a kérelmet április 15. napja előtt be kell nyújtani az adóhivatalhoz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)