Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fókuszban a személyi jövedelemadó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. március 01. 17:00
Fókuszban a személyi jövedelemadó
Kutás Vanda könyvelő rovata

Fotó: Gyulai Hírlap 

Számos család úgy takarékoskodik, hogy a kedvezményeit nem év közben érvényesíti, hanem az adóbevallási időszakában igényli egy összegben, hiszen ebben az időszakban nagy segítség egy komolyabb, akár több százezer forint értékű megtakarítás, amire bizton lehet számítani.  

A személyijövedelemadó-bevallások időszakában vagyunk. A vállalkozók mellett ez a magánszemélyeknek is fontos időszak, hiszen a 2022. évi személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje 2023. május 22.

Bevallási kötelezettségünknek többféleképp is eleget tehetünk:

  • önállóan benyújtjuk a 22SZJA nyomtatványon,
  • e-SZJA felületen elérhető bevallástervezet elfogadásával vagy kiegészítés utáni beküldéssel.

Mindez ügyfélkapu hozzáféréssel tehető nem elektronikusan. A 22SZJA bevallás papíralapon is benyújtható a NAV lakhely szerinti adóigazgatóságára.

A tervezetet a NAV a munkáltatóktól és kifizetőktől származó adatszolgáltatások alapján készíti el úgy, hogy a korábban érvényesített személyi kedvezményt is bekalkulálja a tervezetbe. A bevallástervezetben feltüntetik a biztosításokkal, nyugdíjpénztárakkal, egészségpénztári kifizetésekkel, táppénzzel vagy például a munkanélküli segélyekkel kapcsolatos adatokat is.

Az kifizetői igazolásaink birtokában ellenőrizzük a bevallástervezet adatait. Elképzelhető, hogy az adatok nem egyeznek, ebben az esetben érdemes felkeresni munkáltatóinkat, a NAV ügyfélszolgálatát, vagy egy könyvelőt, aki segít eligazodni az adatokban.

Az szja-bevallásban érvényesíthető főbb, sokakat érintő kedvezmények: az első házasok adóalapkedvezménye, családiadó- és járulékkedvezmény, személyi adóalapkedvezmény, biztosításokkal, egészségpénztárral kapcsolatos adókedvezmények.

Amennyiben a magánszemély számára nem egyértelmű, mi a teendő egy-egy kedvezmény beállításakor, az E-Szja portál kitöltési útmutatója részletes leírás ad azok alkalmazásához, illetve a NAV-ügyfélszolgálat ingyenesen hívható az 1819-es telefonszámon, a NAV munkatársai is segítséget nyújtanak a bevallás helyes kitöltéséhez. Fontos, hogy az adatokat helyesen nyújtsuk be, mert a bevallások javítása körülményes, időigényes procedúra is lehet, amihez általában már könyvelő segítségére van szükség, vagy személyesen be kell fáradni a NAV ügyfélszolgálati irodákba.

Azoknak a családoknak, amelyek többféle kedvezményt igényelnek, és családi kedvezményt is megosztanak, érdemes könyvelő segítségét kérniük, hiszen ebben az esetben össze kell hangolniuk a házas-, élettársak bevallásait, hogy ne fordulhasson az elő, hogy jogosulatlanul igénylik a kedvezményeket, illetve hogy minden kedvezményt ki tudjanak használni, amire a jövedelmük lehetőséget ad.

Amennyiben semmit nem tesz a magánszemély, a NAV által elkészített tervezet május 22-t követően bevallássá válik. Ez a bevallás az e-SZJA felületen megtekinthető, ha szükséges, öt éven belül önellenőrzés keretében módosítható.

Amennyiben valami oknál fogva fizetendő adó keletkezik, lehetőség van maximum 12 havi pótlékmentes részletfizetést kérésére, ennek igénybevételét az aktuális  bevallásban kell jelölni. A részletfizetés maximum 500 000 forint adótartozás erejéig igényelhető, az a feletti adótartozás esetén a FAM01-es kérelmet kell a NAV-hoz benyújtani, amelyben halasztást, mérséklést vagy maximum 24 hónapos részletfizetést lehet kérelmezni. Ez a kérelem az év bármely időpontjában benyújtható.

Adó-visszaigénylés esetén a bevallásban kell megjelölni a visszaigénylés paramétereit. Kérhető készpénz kiutalásával lakcímre vagy bármely közölt postacímre, illetve kiutalással bankszámlára. Fontos, hogy bármilyen bankszámla megadható, így különös figyelemmel kell a kiutalási adatokat megadni, mert az adóhivatal a bevallásba beírt folyószámlára/címre utalja a visszakért adót, annak vizsgálata nélkül, hogy az adott bankszámla/lakcím kinek a tulajdonát/lakhelyét képezi.

Amennyiben nem nyilatkozunk a kiutalásról, a visszaigényelt adó nem vész el, adófolyószámlánkon kerül túlfizetésként nyilvántartásra, és a későbbiekben bármikor kikérhető, illetve adótartozásokba átvezethető.

Az szja-bevallás kitöltésekor leggyakrabban a családi kedvezményekkel kapcsolatban merül fel probléma, hiszen nem minden gyermek esetében ját családi kedvezmény, az függ a gyermekek számától, korától, tanulói jogviszonyától. Sokszor előfordul, hogy egy-egy gyermek esetében adóév közben következik be valamilyen változás, például megszűnik a tanulói jogviszony. Ebben az esetben már változnak a kedvezmény igénylésével kapcsolatos előírások. Érdemes minden adóévben tisztázni, mire vagyunk jogosultak, és milyen változások érintenek bennünket.

Aktualitások:

  • Helyi adók első részlete: március 15.
  • Gépjárműadó: március 15. Ezt már a NAV-nak fizetjük!
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)