Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A petrezselyem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. május 01. 15:00
A petrezselyem
Kiváló antioxidáns, vízhajtó és méregtelenítő

Fotó: pixabay.com

A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger délkeleti részéről származik, de mára már a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett.

Édeskés ízű, jellegzetes illatú zöldség. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint közeli rokona, a sárgarépa. Levesekhez és sült húsok mellé köretnek használhatjuk.

A petrezselyem C-, E vitaminban és ásványi sókban és flavonoidokban gazdag, azonban főzés közben csökken a vitamintartalma, ezért csak a főzés végén adjuk az ételekhez, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson.

Kiváló antioxidáns, vízhajtó és méregtelenítő, jó szolgálatot tehet különböző emésztési zavarok, különösen a puffadás és a hasi görcsök esetén. A petrezselyem antimikrobiális (vírus-, gomba és baktériumellenes) hatású immunerősítő, segítségével a megfázás és influenzát is nagyobb eséllyel kerülhetjük el. A petrezselyem fokozza a gyomor-béltraktus működését. Teája hatásos hólyaghurut esetén. Erős vizelethajtó tulajdonsága is van, ezért a magas vérnyomást csökkentő teakeverékeknek is alkotóeleme.

A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.

 

Petrezselyem krémleves

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 szál fehérrépa
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1,2 liter víz
  • 20 dkg kenyér

 

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott fehérrépát, továbbdinszteljük, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagymával. Addig főzzük, míg a répa megpuhul. A petrezselyem zöldjét finomra vágjuk, egy keveset tegyünk félre belőle, tálalásnál jól jön majd, a többi petrezselymet adjuk a leveshez, keverjük el benne, majd pár perc után turmixoljuk, keverjük simára, ha szükséges, még fűszerezzük. Miután a tejszínnel összeforraltuk, kész is van a leves. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel. Pirított kenyérkockával kínáljuk.

Energia:    1205 kcal

Fehérje:    30 g

Zsír:       52 g

Szénhidrát: 153 g

 

Gombamártás

Hozzávalók 5 adag):

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1,5dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1 db hagyma
  • 2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A megtisztított és feldarabolt hagymát az olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, vagy alaplével.

Amíg fő, a lisztet simára keverjük a tejszínnel és a tejjel, és behabarjuk a mártásunkat. Végül hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is.

 

Energia:     921 kcal

Fehérje:     45 g

Zsír:        54 g

Szénhidrát: 55 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)