A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger délkeleti részéről származik, de mára már a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett.
Édeskés ízű, jellegzetes illatú zöldség. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint közeli rokona, a sárgarépa. Levesekhez és sült húsok mellé köretnek használhatjuk.
A petrezselyem C-, E vitaminban és ásványi sókban és flavonoidokban gazdag, azonban főzés közben csökken a vitamintartalma, ezért csak a főzés végén adjuk az ételekhez, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson.
Kiváló antioxidáns, vízhajtó és méregtelenítő, jó szolgálatot tehet különböző emésztési zavarok, különösen a puffadás és a hasi görcsök esetén. A petrezselyem antimikrobiális (vírus-, gomba és baktériumellenes) hatású immunerősítő, segítségével a megfázás és influenzát is nagyobb eséllyel kerülhetjük el. A petrezselyem fokozza a gyomor-béltraktus működését. Teája hatásos hólyaghurut esetén. Erős vizelethajtó tulajdonsága is van, ezért a magas vérnyomást csökkentő teakeverékeknek is alkotóeleme.
A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.
Petrezselyem krémleves
Hozzávalók (4 adag):
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 3 szál fehérrépa
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- 1 dl főzőtejszín
- 1,2 liter víz
- 20 dkg kenyér
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott fehérrépát, továbbdinszteljük, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagymával. Addig főzzük, míg a répa megpuhul. A petrezselyem zöldjét finomra vágjuk, egy keveset tegyünk félre belőle, tálalásnál jól jön majd, a többi petrezselymet adjuk a leveshez, keverjük el benne, majd pár perc után turmixoljuk, keverjük simára, ha szükséges, még fűszerezzük. Miután a tejszínnel összeforraltuk, kész is van a leves. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel. Pirított kenyérkockával kínáljuk.
Energia: 1205 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 52 g
Szénhidrát: 153 g
Gombamártás
Hozzávalók 5 adag):
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 dl főzőtejszín
- 1,5dl tej
- 1 púpozott evőkanál liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 db hagyma
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A megtisztított és feldarabolt hagymát az olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, vagy alaplével.
Amíg fő, a lisztet simára keverjük a tejszínnel és a tejjel, és behabarjuk a mártásunkat. Végül hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is.
Energia: 921 kcal
Fehérje: 45 g
Zsír: 54 g
Szénhidrát: 55 g
Jó étvágyat!