Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pál apostol levelei dalban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2022. április 13. 14:00
Pál apostol levelei dalban
A református templomban adtak koncertet a Gyulai Várszínház szervezésében

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pál apostol hittérítő munkájára emlékeztek, és Halmos Béla zenei munkásság előtt tisztelegtek a gyulai református templomban.

Gryllus Dániel, a Kaláka együttes Kossuth-díjas zeneszerző-énekese elsőként 1991-ben adott Pál apostol levelei nyomán fogant koncertet. Akkor Halmos Bélával mutattak be egy dalsorozatot, amely több száz előadást élt meg itthon és a szórványmagyarság templomaiban. Kétségtelen, hogy az áhítat perceit a környezet is fokozta, a letisztult, református templomfalak között éteri magasságba szállt a dal. Jelen esetben a verseket Sumonyi Zoltán írta, Gryllust az Erkel Ferenc-díjas Szirtes Edina Mókus brácsán, a Máté Péter-díjas Ferenczi György szájharmonikán kísérte, mellettük az 1-ső Pesti Rackák szolgáltattak igényes és újszerű ritmusokat. Az eredetileg Rackajam néven futó együttes négy tagja 2005-től dolgozik együtt Ferenczi Györggyel. Fúziós zenét játszanak, amelyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hiphop és a groove. A népzenei alapokat most Gryllustól hallottuk citerán, de Mókus brácsás és Ferenczi szájharmonikás, ritmus szekciói mellett egy gitár, egy kürt, egy cseleszta és egy cajon is segítették a dallamvezetést.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pál eredetileg a kilikiai Tarsusban született (Kr. u. 5) zsidó szülők gyermekeként. Keményen farizeusnak nevelték, kezdetben Saul(us) néven ismerték, életének korai szakaszában a keresztények kegyetlen üldözője volt. Egy alkalommal azonban a damaszkuszi úton látomása támadt, amelynek hatására megtért, nevét ekkor változtatta Paulusra, azaz Pálra (ez volt a „pálfordulás”). Ettől kezdve az új vallás leghevesebb és legbefolyásosabb védelmezőjeként terjesztette a kereszténységet misszionáriusi útjain a Római Birodalom egész területén, a Földközi-tenger partvidékén. A pogányok már egyenesen apostolnak („küldött”, Krisztus tanítványa) nevezték, hozzá fogható térítő nem élt az 1. században. Tevékenysége miatt többször letartóztatták. Utoljára Rómában állították bíróság elé, valószínűleg Kr. u. 64-ben hitéért mártírhalált halt, de akkora hatása volt, hogy nem merték közemberként megölni, így az akkor leghumánusabbnak vélt lefejezést választották.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pál apostol hatása azonban megállíthatatlanul terjedt. Tanításai három alapvető tényezőre épülnek: 1. misszióinak sikere; 2. az Újszövetség fontos részeit alkotó írásai; 3. szerepe a keresztény teológia kifejlődésében. Az Újszövetség 27 könyvéből kanonizáltan 13 tulajdonítható Pálnak, amelyeket élete utolsó 16 esztendejében írt: a legfontosabbnak A rómaiakhoz írott levelét tartják, hiszen ebben elsőként dolgozta ki a keresztény egyház csaknem teljes dogmarendszerét. Zenei feldolgozásban majdnem minden levelet hallottunk változatos sorrendben, legtöbbször „Testvéreim” megszólítással kezdve: Pál levele a rómaiakhoz, a korinthosziakhoz, a galatákhoz, az epheszosziakhoz, a philippibeliekhez, a kolosszébeliekhez, a thesszalonikaiakhoz, konkrét személyekhez írtak közül pedig: Timótheoszhoz, Titushoz, Filemonhoz. A koncertet Pál apostol imája zárta, amelynek refrénjét a közönség együtt énekelte a közös élmény „dicséretére”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az apostoli levelek ihlette dalok új hangszerelésben 2011-ben már megjelentek (10 éves jubileum). Társult hozzájuk egy könyv, amelyben Süveges Gergő készített beszélgetéseket többek között Baán Lászlóval, Fabiny Tamással (1991-ben kőbányai lelkészként ő nyitotta meg az első koncertet), Gryllus Dániellel és Gryllus Dorkával, Ittzés Jánossal, Jelenits Istvánnal, Korzenszky Richárddal, Köves Slomóval, Pál Ferenccel, Sumonyi Zoltánnal, és persze a muzsikusokkal, Ferenczi Györggyel és az Első Pesti Rackákkal. A megszólalók közül sajnos nincs már köztünk Cseri Kálmán, Zlinszky János, Jankovics Marcell és Halmos Béla sem. 2022 tavaszán a dalsorozatot felelevenítették, és egy Pál apostolról szóló könyv kíséretében jelent meg újra, amelyet nyomdamelegen vásárolhattak meg a koncertre látogatók. Ezáltal a „templomos találkozó” ennek az új kiadványnak a lemezbemutatója is volt egyben.

GYULAI HÍRLAP • 2022. április 13. 18:23
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)