Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Napsütés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Bimbó LajosPUBLICISZTIKA • 2021. november 14. 18:00
Napsütés
Mondd el neki!

bimbó lajos

Fotó: Gyulai Hírlap

A minap elgondolkodtam egy mondaton, amelyet a világ egyik leghíresebb iparmágnása mondott. Andrew Carnegie szerint, aki gazdagon hal meg, az megszégyenül. De mit jelent a gazdagság? Csupán pénzügyileg lehetsz gazdag, vagy létezik másféle gazdagság is?

Mai rohanó világunk első számú eszköze és célja a pénz lett. Annyi bizonytalan embert láthatunk nap mint nap, aki mindent a pénzzel akar eltüntetni, eltakarni, kozmetikázni. Házasságok mennek tönkre, családok távolodnak el egymástól. A pénz ma nagy úr.

Voltam olyan szerencsés, hogy a 35. születésnapomat Rómától nem messze, a tengerparton tölthettem. Az esti vacsoránál a gála szervezőjével, nevezzük Fabiónak, elvonultunk szivarozni egy sarokba. Pöfékelés közben több téma is felmerült, többek között a pénz témája is. Fabio szerint a pénzzel kapcsolatban egyetlen dolgot kell komolyan vennünk: a „ki irányít kit” szabálya. Mint mondta, számára a pénz csak eszköz. Amikor nem volt egy fillérje sem, akkor szürkeségbe borult az élete, de ugyanúgy fütyörészve indult a napja, megcsókolta feleségét, puszit nyomott gyermeke arcára, beugrott egy kávéra a legjobb barátjához, majd tette a dolgát. Imádta a tengert, élvezte a napsütést, és éhesen falta kertje gyümölcseit.

Fabio szerint a pénz hiánya vagy az anyagi bőség nem változtat semmin, a nap ugyanolyan melegen süt, a tenger ugyanúgy hullámzik, a füge pedig ugyanolyan édes, csak a fejedben nőnek a felhők.

Irigylem Fabiót, hiszen néha engem is elönt a még több pénz iránti vágy, a bőségért pedig keményebben dolgozom, többet vagyok a munkahelyemen, esetleg többletmunkát vállalok. Amikor meséltem Fabiónak, hogy aggódom amiatt, hogy mit hagyok majd a fiamra anyagilag. Olasz barátom elmosolyodott és azt mondta: Tanítsd meg őt arra, hogy bármi történik az életében, a nap mindig melegen süt, a tenger mindig gyönyörű rajzokban hullámzik, a füge pedig mindig édes. Többet nem kell tudnia.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)