Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A napraforgó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. október 10. 10:00
A napraforgó
Segít a daganatos megbetegedések megelőzésében

Fotó: pixabay.com

A napraforgó, vagy szotyola, szotyi, makuka, tutyella, uszu, rica latin neve (Helianthus annuus) a napkoronghoz hasonló tányérvirágzatára utal. Észak-Amerikából terjedt el Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Sokáig dísznövény maradt. Csak a 19. században lett igen jelentős hozamú olajnövény.

A napraforgó mag 47 százaléka olaj. A finomított napraforgó étolaj áttetsző, világossárga, semleges illatú és ízű. Alkalmas sütésre, főzésre, öntetek és majonéz készítésére. A napraforgóolaj 67%-ban linolsavat (Omega- 3) és 20%-ban egyszeresen telítetlen olajsavat tartalmaz, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az idegsejtek egészséges működéséhez is elengedhetetlen. Ásványi anyagok közül a magnézium, réz és szelén tartalma kiemelkedő, vitaminok közül pedig az E-vitamin és folsavtartalma jelentős. Ezeknek köszönhetően a szabadgyökök megkötése által a daganatos megbetegedések megelőzésében is segít. A hatóanyagok akkor érvényesülnek a legjobban, ha hidegen sajtolt formában használjuk fel az olaját.

A konyhában olaj formájában sütéshez és főzéshez használhatjuk, de a magok nyersen, vagy pirított formában értékes kiegészítői lehetnek leveseknek, salátáknak, raguknak vagy köreteknek. Müzlikben, de darálva különféle süteményekben is használhatjuk.

 

Napraforgómag pástétom

Hozzávalók:

  • 20 dkg napraforgómag
  • ½ fej lila hagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál köménymag

 

Elkészítés:

A napraforgómagokat száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk. A még világos magokat a pirítás után konyhai aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan összekeverjük. Hűtőben több napig is tárolható.

 

  • Energia:    1220 kcal
  • Fehérje:    39 g
  • Zsír:       94 g
  • Szénhidrát: 42 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)