Fotó: pixabay.com
A napraforgó, vagy szotyola, szotyi, makuka, tutyella, uszu, rica latin neve (Helianthus annuus) a napkoronghoz hasonló tányérvirágzatára utal. Észak-Amerikából terjedt el Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Sokáig dísznövény maradt. Csak a 19. században lett igen jelentős hozamú olajnövény.
A napraforgó mag 47 százaléka olaj. A finomított napraforgó étolaj áttetsző, világossárga, semleges illatú és ízű. Alkalmas sütésre, főzésre, öntetek és majonéz készítésére. A napraforgóolaj 67%-ban linolsavat (Omega- 3) és 20%-ban egyszeresen telítetlen olajsavat tartalmaz, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az idegsejtek egészséges működéséhez is elengedhetetlen. Ásványi anyagok közül a magnézium, réz és szelén tartalma kiemelkedő, vitaminok közül pedig az E-vitamin és folsavtartalma jelentős. Ezeknek köszönhetően a szabadgyökök megkötése által a daganatos megbetegedések megelőzésében is segít. A hatóanyagok akkor érvényesülnek a legjobban, ha hidegen sajtolt formában használjuk fel az olaját.
A konyhában olaj formájában sütéshez és főzéshez használhatjuk, de a magok nyersen, vagy pirított formában értékes kiegészítői lehetnek leveseknek, salátáknak, raguknak vagy köreteknek. Müzlikben, de darálva különféle süteményekben is használhatjuk.
Napraforgómag pástétom
Hozzávalók:
- 20 dkg napraforgómag
- ½ fej lila hagyma
- 1 evőkanál citromlé
- 1evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál köménymag
Elkészítés:
A napraforgómagokat száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk. A még világos magokat a pirítás után konyhai aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan összekeverjük. Hűtőben több napig is tárolható.
- Energia: 1220 kcal
- Fehérje: 39 g
- Zsír: 94 g
- Szénhidrát: 42 g
Egészségükre!