Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csalán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. április 18. 10:00
A csalán
Hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére

Fotó: pixabay.com

„Fűben-fában orvosság” – ismerjük a mondást. Igaz ez a csalánra is. Ez a csípős növény nem csupán fájdalomcsillapító hatású, hanem remek immunerősítő is.

Nagy mennyiségben tartalmaz fontos ásványi anyagokat, például vasat és a szelént. A benne található szelén, C-vitamin és karotin antioxidánshatásukkal erősítik az immunrendszert. A növény emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, és allergiás betegségeknél is hatásos gyógymód.

Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.

Főzetét lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Viszont hat hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy négyhetes szünetet, mert kovasav-hatóanyaga lerakódik a vesében, és homokot, követ okozhat.

A csalánból ételeket is készíthetünk. Mutatunk két receptet. 

 

Csalánfőzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg zsenge csalánlevél
  • 2–3 cikk fokhagyma
  • 2–3 dl tej
  • 1–2 evőkanál liszt
  • 1–2 evőkanál olaj
  • ecet
  • cukor

 

Elkészítés:

A csalánleveleket leszedjük a száráról, alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben megfonnyasztjuk, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az apróra vágott fokhagymát pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csalánt, és összekavarjuk. A lisztből kevés olajon világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és a csalánhoz adjuk. Sóval, ecettel és kevés cukorral ízesítjük, majd pépesre forraljuk.

  • Energia:  1182 kcal
  • Fehérje:    77 g
  • Zsír:       56 g
  • Szénhidrát: 71 g

 

Csalános-póréhagymás tészta

Hozzávalók:

  • 1 csokor zsenge csalán
  • 1 közepes db póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl tejszín
  • 35 dkg tészta
  • 10 dkg parmezán sajt

 

Elkészítés:

A megmosott csalánhajtásokat rövid időre lobogva forró vízbe mártjuk, majd rögtön hideg vízbe tesszük. Ezután szépen összeigazgatva kb. 1 cm széles laskára vágjuk.

Egy másik fazékban feltesszük a vizet a tésztának. Amikor a víz felforrt, sózzuk, és kifőzzük benne a tésztát.

Közben a karikára vágott póréhagymát és a fokhagymát a vajban 2 percig pároljuk, sózzuk, és hozzáadjuk a csalánleveleket. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, és fedő alatt 5–6 percig pároljuk. Ha a póréhagymás-csalános mártás elkészült, levesszük a lángról, és hozzáadjuk a tejszínt, majd belekeverjük a lecsepegtetett tésztát.

Ha a mártás kevésnek bizonyulna, akkor a tészta főzőlevéből 1–2 kanállal adhatunk hozzá. Ezután még 1–2 percre visszatesszük a tűzre, hogy a csalános-tejszínes mártást magába szívja a tésztánk.

Parmezán sajttal megszórva tálaljuk.

 

  • Energia:   2931 kcal
  • Fehérje:    101 g
  • Zsír:       139 g
  • Szénhidrát: 285 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)