Fotó: pixabay.com
„Fűben-fában orvosság” – ismerjük a mondást. Igaz ez a csalánra is. Ez a csípős növény nem csupán fájdalomcsillapító hatású, hanem remek immunerősítő is.
Nagy mennyiségben tartalmaz fontos ásványi anyagokat, például vasat és a szelént. A benne található szelén, C-vitamin és karotin antioxidánshatásukkal erősítik az immunrendszert. A növény emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, és allergiás betegségeknél is hatásos gyógymód.
Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.
Főzetét lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Viszont hat hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy négyhetes szünetet, mert kovasav-hatóanyaga lerakódik a vesében, és homokot, követ okozhat.
A csalánból ételeket is készíthetünk. Mutatunk két receptet.
Csalánfőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge csalánlevél
- 2–3 cikk fokhagyma
- 2–3 dl tej
- 1–2 evőkanál liszt
- 1–2 evőkanál olaj
- ecet
- cukor
- só
Elkészítés:
A csalánleveleket leszedjük a száráról, alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben megfonnyasztjuk, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az apróra vágott fokhagymát pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csalánt, és összekavarjuk. A lisztből kevés olajon világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és a csalánhoz adjuk. Sóval, ecettel és kevés cukorral ízesítjük, majd pépesre forraljuk.
- Energia: 1182 kcal
- Fehérje: 77 g
- Zsír: 56 g
- Szénhidrát: 71 g
Csalános-póréhagymás tészta
Hozzávalók:
- 1 csokor zsenge csalán
- 1 közepes db póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 teáskanál só
- 2 dl tejszín
- 35 dkg tészta
- 10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A megmosott csalánhajtásokat rövid időre lobogva forró vízbe mártjuk, majd rögtön hideg vízbe tesszük. Ezután szépen összeigazgatva kb. 1 cm széles laskára vágjuk.
Egy másik fazékban feltesszük a vizet a tésztának. Amikor a víz felforrt, sózzuk, és kifőzzük benne a tésztát.
Közben a karikára vágott póréhagymát és a fokhagymát a vajban 2 percig pároljuk, sózzuk, és hozzáadjuk a csalánleveleket. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, és fedő alatt 5–6 percig pároljuk. Ha a póréhagymás-csalános mártás elkészült, levesszük a lángról, és hozzáadjuk a tejszínt, majd belekeverjük a lecsepegtetett tésztát.
Ha a mártás kevésnek bizonyulna, akkor a tészta főzőlevéből 1–2 kanállal adhatunk hozzá. Ezután még 1–2 percre visszatesszük a tűzre, hogy a csalános-tejszínes mártást magába szívja a tésztánk.
Parmezán sajttal megszórva tálaljuk.
- Energia: 2931 kcal
- Fehérje: 101 g
- Zsír: 139 g
- Szénhidrát: 285 g
Egészségükre!