Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Olcsóbban főzethetünk pálinkát januártól

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. január 28. 16:00
Olcsóbban főzethetünk pálinkát januártól
A magánfőzők a szabályok szerint 86 liter párlatot főzethetnek ki évente adómentesen

képünk illusztráció

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Jó hírrel indult az év a bér- és magánfőzetők számára: 2021. január elsejétől megváltoztak a párlatkészítés feltételei, így literenként jóval olcsóbban főzik ki a pálinkákat. A változásról Fabulya Attilát, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. regionális értékesítési vezetőjét kérdeztük.

Mivel az Európai Uniós módosította a korábbi szabályozást, ezentúl adómentesen lehet pálinkát főzetni – tudtuk meg.

– Így egy liter 50 fokos pálinka főzési díja 1850 forintról 1270 forintra csökkent. Magánfőzők esetében a 700 forintos párlatjegydíjjal sem kell számolni, így a a végösszeg jóval kedvezőbb lehet – mondta el a szakember. Hozzátette: a magánfőzők a szabályok szerint továbbra is 86 liter párlatot főzethetne ki évente adómentesen. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az új szabályokat ismertetve közölte: pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.

Az MTI-nek elmondta: a desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, de a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét, és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is. Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)