Jó hírrel indult az év a bér- és magánfőzetők számára: 2021. január elsejétől megváltoztak a párlatkészítés feltételei, így literenként jóval olcsóbban főzik ki a pálinkákat. A változásról Fabulya Attilát, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. regionális értékesítési vezetőjét kérdeztük.
Mivel az Európai Uniós módosította a korábbi szabályozást, ezentúl adómentesen lehet pálinkát főzetni – tudtuk meg.
– Így egy liter 50 fokos pálinka főzési díja 1850 forintról 1270 forintra csökkent. Magánfőzők esetében a 700 forintos párlatjegydíjjal sem kell számolni, így a a végösszeg jóval kedvezőbb lehet – mondta el a szakember. Hozzátette: a magánfőzők a szabályok szerint továbbra is 86 liter párlatot főzethetne ki évente adómentesen.
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az új szabályokat ismertetve közölte: pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.
Az MTI-nek elmondta: a desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, de a főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét, és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is. Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd.