Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. besztercei szilvából készült érlelt szilvapálinkája nyerte el az Agrárminisztérium pálinkája címet 2021-ben, a Nemzeti Pálinkakiválóság Programon.
Rapport Miklós, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. ügyvezetője elmondta: az Agrárminisztérium minden évben kiírja a programot, amelyről értesítenek minden kereskedelmi főzdét.
A főzdék maguk állítják össze a tételeket, amelyekkel beneveznek a megmérettetésre. A beküldött minták laborvizsgálaton is részt vesznek, amely során a Nébih vizsgálja a piaci alkalmasságot.
A programra a legnevesebb pálinkaházak küldik be prémium termékeiket, a szakmai zsűri 144 pálinka közül választották legjobbnak a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. párlatát.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Mokrán János főzdevezetőtől, főzőmestertől megtudtuk: Top Pálinkakiválóság minősítést kapott a manufaktúra érlelt szilva és érlelt alma pálinkája, a bodza, a kökény, a vilmoskörte és a cigánymeggy Pálinkakiválóság címet kaptak.
Kiemelte: az érlelt pálinkák különlegessége, hogy akár öt évet is állnak a hordóban, mielőtt palackba kerülnek. Az ital íze ebben az esetben kiegészül a hordó aromáival, de nagyon fontos, hogy ez ne legyen túlzó, ne billenjen el az egyensúly, érződjön az adott gyümölcs karaktere.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba