Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Kezdetét vette április 21-én a 2023-as Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante 2023. Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre érkezett minták érzékszervi zsűrizése a békéscsabai Panoráma Hotelben.
Varga-Bora Tímea főszervezőtől megtudtuk, a versenyre ezúttal is három kategóriában lehetett nevezni: bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék pálinkáit várták. Idén összesen 1178 minta érkezett, ez jelentősen meghaladja a tavalyi 990 nevezést. Hozzátette: Magyarország szinte minden részéről, valamint a határon túlról, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is jelentkeztek a versenyre. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre. A legtöbb minta idén ismét szőlő- és szőlőeredetű termék volt, de az év gyümölcsének választott almából is szép számmal érkezett a versenyre.
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
A főszervező azt is elmondta: az elmúlt évtizedekben a jól ismert gyümölcsök mellett megjelentek a különleges vadontermő gyümölcsök, mint például a kökény, a vadcseresznye. Hozzátette: a gyümölcstermesztők sajnos nagy kihívásokkal küzdenek, a szárazsággal vagy épp a fagyokkal; a magyar kajszifajták vannak a legnagyobb veszélyben.
Fabulya Attila, a 23 fős érzékszervi zsűri tagja lapunknak elmondta, százpontos rendszerben bírálnak, megvizsgálják a párlat tisztaságát, illat-, íz- és zamatértékeit, valamint az összbenyomást és a harmóniát.
A versenyen kiosztják a Legjobb Kereskedelmi Pálinka, a Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde, a Legjobb Magánfőzött Párlat, a Legeredményesebb Magánfőző, a Legjobb Bérfőzetett Párlat, a Legeredményesebb Bérfőzető és a Legeredményesebb Bérfőzde díjat. Mindezeken túl bronz, ezüst, arany és championminősítések is gazdára találnak, és kiválasztják az év meggypárlatát is.
Az eredményhirdetést a Gyulai Pálinkafesztiválon tartják május 27-én, szombaton 13 órától a Hunguest Hotel Erkelben.