Az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában indult el a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetett bonbonverseny mintáinak zsűrizése április 27-én.
Az Év Pálinkás Bonbonja 2023 versenyre Magyarországon működő vállalkozók, kézműves- és csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, cukrászok és egyéb édesipari termékeket előállítók jelentkezhettek. Az érzékszervi bírálat Fabulya Attila versenyigazgató és Veszely Attila zsűrielnök vezetésével zajlott.
Fabulya Attila lapunknak elmondta: megtiszteltetés, hogy az ország legnevesebb cukrász- és bonbonmesterei elfogadták a szervezők felkésérét.
Veszely Attila úgy fogalmazott, hogy történelmi jelentőségű a program, hiszen az országban elsőként rendeznek hasonló esemény. Hozzátette: a zsűrizés során elsősorban a kreativitást és a tétel munkaigényességét veszik figyelembe.
Varga-Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője kiemelte: a verseny célja a magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézművescsokoládé-műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, valamint a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
– A megmérettetésre több mint száz tétel érkezett, ami felülmúlta a szervezők számításait. A krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon kategóriába hatvannégy mintával neveztek, míg a meggypálinkával készült kézműves bonbon esetében harminckilenc nevezés érkezett. Többen a Gyulai Pálinka Manufaktúra pálinkáit részesítették előnyben a bonbonok készítése során.
A főszervező kifejtette, a zsűri nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládémesterek, édesipari és pálinkásszakemberekből áll.
Fabulya Attila elmondta: a zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja és pontozza a termékeket. A főbb értékelési szempontok között van a megjelenés, a szerkezeti felépítés, a krémesség, kreativitás és az összbenyomás.
A benevezett termékek arany, ezüst és bronz minősítésben részesülhetnek. A zsűri kiválasztja a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbont, a legjobb meggypálinkás bonbont, valamint az év pálinkás bonbonját. A díjkiosztót a Gyulai Pálinkafesztivál keretében tartják május 27-én 16.30-kor az Almásy-kastélyban.