Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Trianon-témájú fotópályázaton ért el első helyezést Oláh Szabolcs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. november 17. 10:00
Trianon-témájú fotópályázaton ért el első helyezést Oláh Szabolcs
A Gyulai Hírlap egykori munkatársának felvétele a Határok és határátkelőhelyek képekben kategóriát nyerte meg

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából hirdetett fotópályázatot tavasszal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Trianon képekben címmel. A felhívásra lapunk egykori munkatársa, Oláh Szabolcs is jelentkezett, fotójával pedig első helyezést ért el a Határok és határátkelőhelyek képekben elnevezésű kategóriában.

az Országok útja (Schengenre várva) című kép

Fotó: Oláh Szabolcs

Oláh Szabolcs elmondta: a pályázatról a Székely Aladár Fotóklub tagjától, Boldog Zsuzsannától értesült, aki szintén jelentkezett a felhívásra, amelyen harmadik lett a Trianoni emlékhelyek című kategóriában.

– Amikor a kiírás témáját meghallottam, beugrott ez az évekkel korábban készült kép, amelyet 2012 novemberében, a nagyzeréndi határút átadásán kaptam lencsevégre. Akkoriban a Gyulai Hírlap szerkesztőjeként dolgoztam, fotóriporterként voltam jelen az eseményen.

Mint mondta, viharos, őszi délután volt, különös fényekkel, keletre egy szivárvány, nyugatra a lemenő nap adta a kompozíciót a színes lobogókkal. A képet nagylátószögű objektívvel, rövid zársebességgel, alulexponálással készítette, de – mint fogalmazott – egy fénykép lényege nem a technika, hanem a tartalom.

– Úgy vélem, ahhoz hogy egy fotót alkotásnak nevezzünk, nem elég csupán szépnek vagy viccesnek lennie. A megörökített pillanatnak túl kell mutatnia magán a látványon, hogy általa egy gondolat vagy célzott impresszió vetülhessen a néző szeme elé. Ettől válik a „kattintás” alkotássá – hangsúlyozta Oláh Szabolcs.

Hozzátette: az Országok útja (Schengenre várva) című kép azt hivatott sugallni, hogy az országhatárok célja nem az, hogy nemzeteket szétválasszon, hanem hogy összekösse azokat.

–  Anyaországi magyarként sajnálattal tölt el, ha valakit hátrány ér amiatt, mert más föld szülötte. Különösen szomorú ez, ha a hatalmak játéka az ember feje fölött rendezi át a határokat, és így kerül – identitásától és döntésétől függetlenül – szülőföldje másik hazába.

A pályázat nyertesei könyvjutalomban és oklevélben részesülnek, a nyertes műveket egy tárlatot is be fogják mutatni. A fotós felhívással párhuzamosan egy esszépályázatot is hirdettek Trianon és a családom címmel, a nyertes írásokat kötetbe gyűjtik, a fényképeket pedig a könyv illusztráláshoz is felhasználják.

A díjátadót és a tárlatot a koronavírus-járvány miatt később rendezik meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)