A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, emészthető rostok, ásványi sók, valamint kalcium-, kálium-, magnézium-, vas- és K-, A-, B1-, B2-, C-vitamin-tartalma adja.
A növény gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer. B-vitamin-tartalma révén jótékonyan hat az idegrendszerre és az emésztésre. Csonterősítő és vérnyomás-szabályozó hatása a benne található kalciumnak és káliumnak köszönhető.
Könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, mert kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot.
Kelkáposztából nemcsak főzeléket és frankfurti levest készíthetünk, kis kreativitással változatosabb ételek alapanyaga is lehet. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer. A lazább fejű káposztát felhasználás előtt tanácsos leforrázni, így nemcsak a kesernyés ízétől szabadulunk meg, hanem a levelek közt megbúvó csigák, rovarok is előkerülnek. A kelkáposzta szerencsére szinte egész évben kapható.
Sajtos-sonkás kelkáposztaroló
Hozzávalók (4 adagra):
- 1 közepes fej kelkáposzta (leveleire szedve)
- 30 dkg sonka (szeletelt)
- 30 dkg sajt
- só ízlés szerint
A panírozáshoz és a sütéshez:
- 15 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 20 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleire szedjük, és a levelek közepén található vastagabb erezetből levágunk, ha szükséges. A kelkáposztaleveleket enyhén sós, forró vízbe rakjuk, és pár percig puhítjuk. (Vigyázat, ha túlfőzzük, akkor nehezen fogunk tudni dolgozni vele!) A vízből kivett káposztaleveleket kicsit lehűtjük, majd elkészítjük a rolókat. Lefektetünk egy káposztalevelet, ráhelyezünk 1-2 szelet sonkát (annyit, amennyit a levél nagysága kíván) úgy, hogy a sonka ne lógjon túl a káposztán. A sonkára vékony szelet sajt kerül, majd az egészet óvatosan feltekerjük úgy, hogy a tekercsünk két oldalát kissé behajtjuk. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a káposztaleveink el nem fogynak. A kész tekercsek mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk a tekercseket. Forró olajban aranybarnára sütjük őket.
- Energia: 3620 kcal
- Fehérje: 190 g
- Zsír: 170 g
- Szénhidrát: 200 g
Jó étvágyat!