Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelkáposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. október 04. 10:00
A kelkáposzta
Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású

 

Forrás: pixabay.com

A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, emészthető rostok, ásványi sók, valamint kalcium-, kálium-, magnézium-, vas- és K-, A-, B1-, B2-, C-vitamin-tartalma adja.

A növény gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer. B-vitamin-tartalma révén jótékonyan hat az idegrendszerre és az emésztésre. Csonterősítő és vérnyomás-szabályozó hatása a benne található kalciumnak és káliumnak köszönhető.

Könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, mert kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot.

Kelkáposztából nemcsak főzeléket és frankfurti levest készíthetünk, kis kreativitással változatosabb ételek alapanyaga is lehet. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer. A lazább fejű káposztát felhasználás előtt tanácsos leforrázni, így nemcsak a kesernyés ízétől szabadulunk meg, hanem a levelek közt megbúvó csigák, rovarok is előkerülnek. A kelkáposzta szerencsére szinte egész évben kapható.

 

Sajtos-sonkás kelkáposztaroló

Hozzávalók (4 adagra):

  • 1 közepes fej kelkáposzta (leveleire szedve)
  • 30 dkg sonka (szeletelt)
  • 30 dkg sajt
  • só ízlés szerint

A panírozáshoz és a sütéshez:

  • 15 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 20 dkg zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleire szedjük, és a levelek közepén található vastagabb erezetből levágunk, ha szükséges. A kelkáposztaleveleket enyhén sós, forró vízbe rakjuk, és pár percig puhítjuk. (Vigyázat, ha túlfőzzük, akkor nehezen fogunk tudni dolgozni vele!) A vízből kivett káposztaleveleket kicsit lehűtjük, majd elkészítjük a rolókat. Lefektetünk egy káposztalevelet, ráhelyezünk 1-2 szelet sonkát (annyit, amennyit a levél nagysága kíván) úgy, hogy a sonka ne lógjon túl a káposztán. A sonkára vékony szelet sajt kerül, majd az egészet óvatosan feltekerjük úgy, hogy a tekercsünk két oldalát kissé behajtjuk. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a káposztaleveink el nem fogynak. A kész tekercsek mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk a tekercseket. Forró olajban aranybarnára sütjük őket.

 

  • Energia:   3620 kcal
  • Fehérje:    190 g
  • Zsír:       170 g
  • Szénhidrát: 200 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)