Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Velünk nem történhet meg”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. szeptember 09. 18:00
„Velünk nem történhet meg”
Érdemes elsajátítani az eszköz nélküli újraélesztés technikáját

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

Az iskolai bemutatókon, különböző rendezvények keretében vagy éppen a vezetői engedély megszerzése során már többen találkozhattak az eszköz nélküli újraélesztés technikájával. Az elméleti tudása sokaknak meg is van, azonban a legtöbben nem érzik magukat kompetensnek az újraélesztésben, ezért pánikba esnek, félnek, hogy nagyobb gondot okoznak, ha belekezdenek.

Szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja, melynek alkalmából mi is szeretnénk felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás és az újraélesztés megkezdésének fontosságára.

A legtöbben úgy gondolják, hogy velünk nem történhet meg, hogy egy baleset szemtanúi vagy elszenvedői legyenek. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy ha meg is történne a baj, biztosan nem lennének egyedül, a mellettük levők megoldanák a helyzetet. Azonban sajnos bármikor és bárkivel történhetnek balesetek, így érdemes átgondolnunk, hogy mit tegyünk ilyen helyzetekben, hol érhet minket baj, kihez fordulhatunk segítségért, hogyan őrizhetjük meg a nyugalmunkat.

Napjaink nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ahol bárkit érhetnek kisebb-nagyobb balesetek, sőt, a munka jellegétől függően néhányan nagyobb veszélynek vannak kitéve. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló együttes rendelet alapján a munkahelyeken – a létszám tól függően – szükséges, hogy a dolgozók között legyen egy kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy, aki képes ellátni a többieket. Fontos, hogy aki ellátja ezt a feladatot, valóban képes legyen határozottan és gyorsan reagálni az ezt igénylő helyzetekben, valamint merje elkezdeni az elsősegélynyújtást, az újraélesztést.

Gondolják végig, hogy az Önök munkahelyén van-e elsősegélynyújtásra kijelölt személy, tudják-e, ki az, ismerik-e! Amennyiben nem, érdemes ennek utánajárni. Minden ember különböző, mindenki más módon reagál a hirtelen jött stresszhelyzetekre, ezért is érdemes számba venni, hogy kihez fordulhatunk segítségért, ha mi magunk nem tudjuk megoldani a helyzetet.

Balesetek történhetnek otthon, az iskolában, munkahelyen, a boltban, a szórakozóhelyen, a strandon vagy akár az utcán is, bárhol, ahol az ember megfordul. Gondolják végig, hogy hol járnak nap mint nap, és hogy ezeken a helyeken kitől kaphatják meg a segítséget, hol található esetleg félautomata defibrillátor, ami segítheti az újraélesztés folyamatát!

A keringés leállása esetén körülbelül három percünk van arra, hogy megkezdjük az újraélesztést, ez idő eltelte után már agyi károsodás jöhet létre, így fontos, hogy minél hamarabb cselekedjünk. A helyszín biztosítása, a vizsgálat, valamint a segélyhívást követően, amennyiben az érintett 10 másodperc alatt nem lélegzik legalább kétszer, el kell kezdeni a szívmasszázst! Harminc mellkaskompressziót, majd két befúvást kell végezni, ezt a két lépést a mentők kiérkezéséig folytatni kell a keringés fenntartása érdekében. A szívmasszázs helyes ritmusának eltalálásában számos dal segítheti a laikusokat. Ezek közül a legismertebb a Bee Gees Stayin’ Alive című száma, de Lady Gaga Just Dance, Justin Bieber Sorry vagy Justin Timberlake Rock Your Body című szerzeménye is nagy segítséget nyújthat nekünk.

Aki még nem tanulta meg az újraélesztés folyamatát, de szeretné elsajátítani a lépéseket, részt vehet kifejezetten laikusoknak szóló tanfolyamokon is, bár ezek többsége túlnyomórészt Budapesten elérhető. Mindenképp érdemes tisztában lenni az elsősegélynyújtás alapjaival, az újraélesztés lépéseivel, hiszen ezen embertársaink élete múlhat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)