Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az időben felfedezett daganat nagyobb eséllyel gyógyítható

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 10. 17:21
Az időben felfedezett daganat nagyobb eséllyel gyógyítható
Az emlőrák korai felismerésében maguk a nők tehetnek a legtöbbet

Európában a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos betegség az emlőrák. Magyarországon évente 7500-8000 nő és 150-200 férfi szembesül ezzel a diagnózissal. Ezek a számok igen riasztónak tűnnek. Korai stádiumban a rák még semmilyen tünetet nem okoz, ezért elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. Az időben felfedezett daganat nagyobb eséllyel gyógyítható.

Minden 20 év feletti nőnek legalább havonta egyszer tanácsos megvizsgálni a melleit. A menstruációt követő tíz napban végezze az önvizsgálatot, mert ilyenkor a mell puhább, kevésbé érzékeny, jobban áttapintható. Menopauza után jelöljön ki egy napot a hónapban, és rendszeresen, szintén havonta egyszer tapintsa át a melleit.

Első lépésként a mellek és környékük megtekintését végezze el. Tükör előtt állva, leengedett karokkal észlel-e alaki elváltozást, duzzanatot, narancshéjszerű ráncosodást. Emelje fel mindkét karját, majd elölről és mindkét oldalról nézze meg a tükörben a melleit az előbb írt szempontok alapján. Helyezze ellenkező kezét a mellére és körkörös mozdulatokkal óvatosan tapintsa át az emlőt. Kezdje a külső oldalról, és a mellbimbó felé egyre kisebb körökben haladjon. Kutasson göbök, csomók után. Ha ezzel végzett, ismételje ezt meg a másik oldalon is. Óvatosan nyomja meg a mellbimbókat, észlel-e váladékozást. Feküdjön hanyatt úgy, hogy a feje fölé nyújtja a karját, majd az ellenkező kezével óvatosan tapintsa át a melleit körkörös mozdulatokkal. Befejezésként fekvő, majd álló helyzetben tapintsa át a hónalj és a kulcscsont területét, kitapintható nyirokcsomót keresve.

Ez a pár mozdulatsor gyorsan megtanulható, nem bonyolult művelet, minden egyes alkalommal könnyebben fog menni.

Legyen gyanús, ha az emlő alakja torzult, a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá vált. A mell bőrén ismeretlen eredetű seb jelenik meg, ami nem gyógyul, az emlőbimbó kipirosodott, duzzadtabb, esetleg viszket, a bimbóból váladék préselhető ki (kivéve szoptatáskor az anyatej), fájdalmatlan vagy fájdalmas csomót tapint. Összességében bármilyen tünetet észlel, keresse fel a háziorvosát, aki a megfelelő szakrendelésre utalja, ha szükséges.

Az emlőrák korai felismerésében maguk a nők tehetnek a legtöbbet az otthoni önvizsgálattal, de felhívnánk a férfiak figyelmét, hogy ők is tapintsák át időnként a mellüket, hiszen a férfiak körében is előfordulhat emlőrák. A Népegészségügyi Program keretein belül a 45–65 év közötti hölgyek kétévente kapnak mammográfiára meghívó levelet, amit, kérünk, mindenképpen vegyenek igénybe. Így tehetnek a legtöbbet az egészségük megóvásáért.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)