Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A derék, ha már fáj, az baj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 16. 16:14
A derék, ha már fáj, az baj
A hát- és derékfájás széleskörűen érinti a lakosságot

Az egyik legjellemzőbb mozgásszervi panasz a derékfájás, ami a mozgásképességet is jelentősen befolyásolhatja. Azonban az egyszerű formájával szemben, mely otthon is kezelhető, bizonyos esetekben jobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk, mivel a háttérben komolyabb betegségek is állhatnak.

A hát- és derékfájás széleskörűen érinti a lakosságot, ugyanis öt felnőttből négynél már jelentkeztek ilyen jellegű problémák. A napjainkban jellemző mozgásszegény életmód, a hosszan tartó állás vagy ülés, illetve a túlsúly is tovább rontja a helyzetet.

A gerinc összetettségéből adódóan a derékfájásnak több különböző oka lehet, melyek közül a legáltalánosabb a túlnyújtott hátizmok és gerincízületi szalagok, a túlságosan összenyomott porckorongok, valamint a gerinc környéki izmok görcsös állapota. Ha a gerinccsigolyák kimozdulnak a szimmetrikus állapotukból, a szervezet megpróbálja korrigálni azt. Ehhez a csigolyák melletti izomkötegek görcsös feszítéssel igyekeznek a csigolyákat a helyes pozíciójukban tartani. A nagyobb baj elkerülése érdekében a szervezet mindössze rögzíteni tudja a problémát, önmagában kezelni nem. Nem utolsósorban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy nem kizárólag mozgásszervi betegség állhat a derékfájás mögött, más belszervi betegség (pl.: húgyhólyaggyulladás) tünete is lehet.

Tartós, visszatérő derékfájdalom esetén mindenképpen szükséges a szakorvos felkeresése, mivel a mozgásszervi betegség megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a fájdalom okainak felderítése. A derékfájdalom leggyakoribb okozói közé tartozik a csontritkulás, gerincferdülés, a gerinccsatorna-szűkület, a csigolyabántalom és a csigolyaízületi gyulladás, a csigolya kisízület kopása, illetve meszesedése, valamint a gerincsérv. A lumbágó kifejezést pedig az izom- és szalageredetű panaszok megjelölésére használják.

Műtéti kezelésre szerencsére ritkán van szükség, a derékfájás legtöbb formája ugyanis a helyes testtartással és megfelelő mozgással megelőzhető, a már kialakult panaszok pedig mérsékelhetők.

A derékfájás kezelésének első lépése a fájdalom hátterének feltérképezése. A panaszok fellépése során a legfontosabb a pihentetés és a tehermentesítés. Azonban fontos megjegyezni, hogy a derékfájdalom okától függően, más-más kezelés lehet a legmegfelelőbb.

Akut derékfájás esetén ugyanis aktív életforma ajánlott (azonban feltétlenül csak fájdalomhatárig!), mivel ez csökkenti a mozgáskorlátozottságot és a fájdalmat, míg tartós derékfájásnál csak fokozatosan szabad terhelni a derekat, a fájdalom megszűnését követően pedig funkcionális gyógytornával – amelynek végzése kiemelkedő jelentőséggel bír a javulásban, illetve megelőzésre is alkalmas – szükséges megerősíteni a gerincoszlop mellett futó izomkötegeket. Ezzel átmozgatásra kerül a gerinc, aminek eredményeképpen elkerülhető a betegség újbóli kialakulása.

A derékfájás megszüntetéséhez mindenképpen fontos a szakszerű kezelés, ugyanis, ha ez elmarad, és nem ismerjük meg a fájdalom kiváltó okát sem, akkor nem várható tartós javulás. Amennyiben a beteg betartja a terápiás előírásokat, otthon is rendszeresen végzi a gyógytornát, odafigyel a helyes testtartásra, és az életmódján is változtat, akkor sokat tehet gerince állapotának javulásáért.

Gyulai Egészségfejlesztési Iroda

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)