Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cigaretta számos egészségügyi probléma kialakulásával hozható összefüggésbe

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 10. 15:16
A cigaretta számos egészségügyi probléma kialakulásával hozható összefüggésbe
A sikeres leszokás első és legfontosabb lépése: a döntés

A dohányfüst számos egészségkárosító anyagot tartalmaz: szén-monoxidot, nikotint, kátrányt, ciánhidrogént és arzént.

Ezen káros anyagoknak „köszönhetően” a cigaretta számos egészségügyi probléma kialakulásával hozható összefüggésbe, mint az érszűkület, szívinfarktus, rosszindulatú daganatos megbetegedések, tüdő- vagy gyomorbetegségek. Ezeken túl a nagymértékű dohányzás látásromláshoz, de akár vaksághoz is vezethet. A dohányzás az immunrendszerre is káros hatással van, így a rendszeresen dohányzók a különböző betegségeket is könnyebben elkaphatják.

Nemcsak az egészségre, hanem a szépségre is befolyással lehet a cigarettázás, hiszen a bőr öregedésében, a ráncok kialakulásában is szerepet játszik, de akár hajhullást is okozhat.

Fontos tudni, hogy a dohányos nemcsak a maga egészségét rombolja, hanem a másokét is, amennyiben nincs tekintettel a környezetére. A passzív dohányzás légzési gondokat, köhögést, szemészeti problémákat, fejfájást és szédülést is okozhat.

A sikeres leszokás első és legfontosabb lépése maga a döntés, hogy végleg szeretne leszokni a dohányzásról. Motiváló lehet, ha számba veszi azokat a szempontokat, melyek alapján érdemes letenni a cigarettát. A támogatás is nagyon fontos a család és a barátok részéről, érdemes akár egy ismerőssel együtt dönteni a leszokás mellett, és egymást támogatni ezen az úton. Sokan nem is annyira a nikotinhoz, mint a dohányzáshoz tartozó rituálékhoz ragaszkodnak. A reggel elszívott első szál cigarettát helyettesítse valami más tevékenységgel, például egy rövid sétával a friss levegőn! Tegye félre a korábban dohánytermékekre szánt pénzt, hogy az összegyűlt összeget valami hasznosra és kellemesre költhesse el! Bár sokan választanak valamilyen alternatív dohányterméket a cigaretta kiváltására, ez nem jó döntés, hiszen ezek sincsenek jó hatással az egészségünkre.

A dohányzás elhagyásával számos pozitív változás áll be a szervezetünkben, 20 perc füstmentesség esetén már normalizálódik a vérnyomás, 8 órát követően visszaáll a megfelelő oxigéntartalom, 48 órát követően már sokkal intenzívebb a szag- és az ízérzékelés, 14 napon belül a vérkeringés is javul, 3–9 hónap alatt már a tüdő teljesítménye is javul, és a dohányzás okozta köhögés is csökken. Egy év dohányzásmentességgel a szívroham kockázata is csökken, öt éven belül az agyvérzés, 10 éven belül a tüdőrák, 15 éven belül pedig a szívroham kockázata is egyenlő lesz a nemdohányzókéval.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)